Co napędza dziś konsolidację branży spożywczej? Są 3 główne trendy

12.06.2023 -

Jakie zjawiska będą napędzać ruchy konsolidacyjne w branży spożywczej w 2023 roku? Tomasz Stamirowski, partner zarządzający Funduszu Avallon w rozmowie z Portalem Spożywczym wskazuje trzy główne trendy.

Co napędza dziś konsolidację branży spożywczej?

Tomasz Stamirowski, partner zarządzający Funduszu Avallon w rozmowie z Portalem Spożywczym wymienił trzy główne trendy, które napędzają dziś konsolidację sektora spożywczego w Polsce.

- Po pierwsze, zmiany w zachowaniach konsumentów. Tworzą się nowe produkty, a my jako fundusz idziemy za produktem. Postawiliśmy w Wosanie na napoje aseptyczne, jest to mocny trend i w oparciu o niego się rozwijamy. Dodatkowo, następuje odejście od produktów środka, musi być dopasowanie wielkości produktów, opakowań etc. Po drugie, polaryzacja sytuacji rynkowej i finansowej liderów lub dobrze zorganizowanych firm w relacji do mniejszych podmiotów - dodaje.

Przedsiębiorcy z branży spożywczej są zmęczeni?

Trzecim czynnikiem, który prowadzi do fuzji i przejęć w sektorze spożywczym są w ocenie naszego rozmówcy zmiany wynikające ze spraw właścicielskich.

- Widzimy, że obecne czasy sprzyjają takim zmianom. Ludzie są zmęczeni prowadzeniem biznesu w takich realiach, chcą np. inwestować w nieruchomości z różnych motywacji. Te zmiany powodują, że pewne firmy mogą zostać wystawione na sprzedaż i z kompetencjami funduszu można do nich dobudować wartość - dodaje Stamirowski.

Stamirowski: Wiele firm spożywczych nie skończyło rozbudowy zakładów

Co w takich realiach rynkowych planuje Fundusz Avallon?

- Szukamy. Jest nurt firm, których dotknęły pragmatycznie problemy np. rozbudowywały moce produkcyjne, ale nie skończyły zakładów. Koszty długu są dziś o wiele większe. W dodatku często przy spadku wyników spółki nie mają środków na kapitał obrotowy. Zawsze chętnie porozmawiamy z właścicielami, którzy potrzebują partnera, który zrozumie przyczyny problemu, a więc nie głęboka restrukturyzacja a raczej szybsze pójście w górę - mówi szef Avallona.

(12.06.2023 za portalspozywczy.pl)


Współpraca