Co sprzyja przejęciom w branży mleczarskiej?

16.03.2023 -

Obecna sytuacja niewątpliwie sprzyja przejęciom w branży mleczarskiej. Mniejszym producentom już teraz ciężko jest konkurować z dużymi producentami, a rosnące koszty produkcji będą tylko pogłębiać to zjawisko - mówi nam Łukasz Targoszyński, partner w Kancelarii Baker McKenzie.

Nie wszystkie małe mleczarnie muszą upaść

Zauważa, że jest to jedną z przyczyn konsolidacji w branży mleczarskiej, która trwa już od dłuższego czasu. Nie oznacza to jednak, że wszyscy mniejsi producenci mogą być przedmiotem przejęcia przez większych graczy - najbardziej atrakcyjne są te firmy, które mają jakiś ciekawy lub innowacyjny produkt, albo mogą w krótkim czasie znacząco zwiększyć moce produkcyjne firmy przejmującej.

- Od dawna powtarzam, że polskie firmy mleczarskie mają potencjał do przejęć zagranicznych - mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości doczekamy się właśnie takich transakcji, co stanowiłoby niewątpliwie kolejny krok w rozwoju branży - mówi Łukasz Targoszyński.

Obecnie UOKiK rozpatruje sprawę wniosek o przejęcie Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Jogo przez Mlekpol.

(16.03.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca