Dalsze wzrosty globalnych cen przetworów mlecznych
Kolejna aukcja nowozelandzkiej giełdy Global Dairy Trade znów zakończyła się wzrostem indeksów cenowych, potwierdzając tym samym pozytywny trend w branży.
W ostatniej sesji giełdy GDT ogólny indeks cenowy przetworów mlecznych wzrósł o 0,6%. Choć nie są to rekordowe wzrosty, jednak ważne, że ugruntowują tendencję wzrostową na globalnym rynku mleka.
Ostatni odnotowany spadek cen wystąpił na aukcji 7 marca 2017 roku, natomiast kolejnych sześć sesji zakończyło się wzrostem indeksów cenowych.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,2%,
- Masło – wzrost o 3,3%,
- Maślanka w proszku – wzrost o 5,8%,
- Ser Cheddar – wzrost o 14,5%,
- Laktoza – wzrost o 1,0%,
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,8%,
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 7,9%,
- Pełne mleko w proszku – spadek o 2,9%.
Według ostatnich wyników spadkowi uległy jedynie dwie pozycje: bezwodny tłuszcz mleczny oraz pełne mleko w proszku. Natomiast wśród przetworów, które podrożały, największy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar, aż o 14,5%
(07.06.2017 za GDT)