Danone publikuje raport nt. trendów żywienia w Polsce

11.05.2020 -

Analiza pt. „Planeta. Zdrowie. Przyszłość” została przygotowana przez przedstawicieli grupy spółek DANONE pod opieką merytoryczną prof. Janusza Czapińskiego. Dokument pokazuje jakie trendy i wyzwania w obszarze żywienia i zdrowia są dla Polaków kluczowe lub będą w niedalekiej przyszłości.

– W kontekście naszej wizji „One Planet. One Health”, przeprowadziliśmy analizę ponad 20 tys. notatek prasowych, postów i informacji związanych z trendami żywieniowymi i zdrowiem, pojawiających się w ostatnim roku w różnych mediach. Na podstawie tej analizy wyciągnęliśmy wnioski, które pokazują, co jest ważne dla Polaków w kwestiach odżywiania, zdrowia i stanu naszej planety – Marek Sumiła, Dyrektor Rynku Polska i Kraje Bałtyckie, Danone.

Poruszane problemy, związane ze stanem naszego zdrowia oraz kondycją planety, a co za tym idzie – z naszą przyszłością, są i będą aktualne przez najbliższe lata. Poniżej prezentujemy wnioski płynące z raportu i wybrane dane. Pełne informacje, dane oraz ich źródła znaleźć można w raporcie.

PLANETA

WNIOSEK 1: każdy może wpływać na środowisko poprzez swoje nawyki związane z żywnością i żywieniem.

Nie tylko to, co jemy i kupujemy, ale także to, co robimy z przeterminowaną żywnością lub resztkami jedzenia ma wpływ na kondycję planety.

WNIOSEK 2: na całym świecie, także w Polsce, marnowana jest ogromna ilość żywności.

W Polsce jest to 9 mln ton jedzenia rocznie. Przeciętny Polak wytwarza około 300 kg odpadów komunalnych rocznie.

Badanie Instytutu Kantar z 2019 r.: tylko co piąty Polak sądzi, że zbyt dużo wagi przywiązuje się do ochrony środowiska. Blisko połowa Polaków deklarowała, że jest gotowa na zmiany w stylu życia, aby poprawić stan środowiska naturalnego.

ZDROWIE

WNIOSEK 3: problemem wielu Polaków jest niezbilansowana dieta.

Szacuje się, że 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, a nieprawidłowe żywienie jest przyczyną 80 chorób. Tymczasem to nasze nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna są kluczowe, by jak najdłużej żyć w zdrowiu. Dzięki zbilansowanej diecie można zminimalizować ryzyko m.in. otyłości, cukrzycy czy nowotworów

WNIOSEK 4: niedobór wapnia dotyczy Polaków w każdym wieku.

Tylko niespełna 12% Polek w każdym wieku spożywa produkty będące źródłem wapnia, jednak problem dotyczy nie tylko kobiet, ale także mężczyzn i dzieci – niezależnie od wieku.

Badanie instytutu Kantar: coraz więcej Polaków deklaruje, że odżywia się zdrowiej, niż kiedyś. Najwyższy odsetek takich deklaracji był wśród badanych żyjących w rodzinach z dziećmi i wyniósł aż 49%. W 2010 roku deklarowało tak 40% respondentów z tej grupy.

PRZYSZŁOŚĆ

WNIOSEK 5: Polacy nie traktują jedzenia jako długofalowej inwestycji w zdrowie.

Pomimo rosnącej świadomości na temat żywienia – nie traktują posiłków jako ważnych elementów dnia, które muszą zaplanować i wygospodarować na nie czas.

WNIOSEK 6: Polacy daleko od podium, jeśli chodzi o długość życia w zdrowiu.

W Polsce czynniki związane z dietą (bez otyłości) odpowiadają za utratę 14,2% lat przeżytych w zdrowiu. Statystyczny Polak żyje 74 lata, Polka 81,8 lat. Długość życia w Polsce przestała się już praktycznie wydłużać. W Unii Europejskiej zajmujemy 18. miejsce, jeśli chodzi o średnią długość życia w zdrowiu mężczyzn (61,3 lata) oraz 12. miejsce, jeśli chodzi o kobiety (64,6 lat).

Badanie Instytutu Kantar: najwięcej czasu na jedzenie obiadów mają osoby po 60 r.ż. Tylko 25% z nich deklarowało w 2019 roku, że często nie ma czasu na ten posiłek. W grupie 40-59 mieszkających bez dzieci deklarowało tak 33% ankietowanych, a w grupie badanych bez dzieci do 39 r.ż. – 37%. Najmniej czasu na obiad deklarują rodziny z dziećmi – aż 40% z nich często nie ma czasu na spokojne zjedzenie obiadu.

– Związek między dietą i aktywnością fizyczną, a naszą kondycją psychiczną jest niezwykle silny. Silniejszy niż związek z ilością pieniędzy, które mamy na koncie i tym, ile zarabiamy. Jedynym elementem, który może konkurować z dietą są dobre relacje społeczne. Innymi słowy, istnieje zależność przyczynowo-skutkowa między zmianą diety i poprawą dobrostanu psychicznego – prof. Janusz Czapiński, psycholog społeczny, wykładowca Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie

(11.05.2020 za portalspożywczy.pl)


Współpraca