Danone zapowiada rozwijanie bazy skupu mleka w Polsce

29.01.2021 -

Miniony rok pokazał, że bardzo ważne są również wsparcie oraz przejrzysta komunikacja. Podczas pierwszej fali pandemii, która w szczególny sposób dotknęła wielu dostawców mleka w Polsce poprzez nagły i dynamiczny spadek cen, Danone utrzymał wszystkich swoich dostawców w najtrudniejszym okresie. Co więcej, rozpoczęliśmy współpracę z nowymi dostawcami – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Wioletta Raczkowska, Dyrektor zakupu mleka w Danone.

W 2021 roku nie zwalniamy tempa. Dalej rozwijamy naszą produkcję, tak by zapewnić konsumentom różnorodną ofertę produktów mlecznych, nie tylko na rodzimym rynku - wytwarzane w Bieruniu produkty mleczne trafiają również do 25 krajów europejskich, a także na rynek amerykański (USA). Przy tak kompleksowej produkcji niezbędna jest systematyczna inwestycja w obszar skupu – podkreśla dyrektor Raczkowska.

- W zeszłym roku podjęliśmy decyzję o połączeniu, dotychczas funkcjonujących osobno, dwóch obszarów skupu mleka w grupie spółek DANONE - kategorii produktów dla niemowląt i małych dzieci oraz produktów mlecznych. Dzisiaj mleko od wszystkich dostawców, w zależności od potrzeb, trafia do fabryki w Bieruniu lub do fabryki w Krotoszynie. Dzięki tej zmianie możemy efektywniej pracować nad najlepszą jakością surowca oraz stwarzać naszym dostawcom warunki dla opłacalności produkcji, a także perspektywę rozwoju – dodaje nasz rozmówca.

W 2020 roku firma rozpoczęła również projekt przebudowy wydziału odbioru mleka w fabryce w Bieruniu. - Ponieważ nie chcemy zakłócać standardowego funkcjonowania fabryki, całość prac modernizacyjnych zaplanowana jest na 5 lat, a łączna kwota inwestycji wyniesie ok. 23 mln zł. Obok zainstalowania większych, nowoczesnych zbiorników na mleko, w pełni zautomatyzujemy dział przyjęcia mleka. Zaplanowane zmiany pozwolą na większą elastyczność oraz zagwarantują nam bezpieczeństwo produkcji specyficznych kategorii produktowych. Modernizacja to również korzyść dla naszej planety – mniejsze zużycie wody oraz energii, a także poprawa ergonomii pracy i umożliwienie zdobycia wyższych kompetencji dla naszych pracowników, dzięki pracy na nowoczesnych, w pełni zautomatyzowanych systemach – mówi Wioletta Raczkowska.

Podkreśla, że tylko dzięki wysokiej jakości składnikom, możemy tworzyć nasze produkty i realizować misję niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Wiemy, że realizacja tej misji nie byłaby możliwa bez udanej współpracy z naszymi dostawcami mleka, dlatego budujemy z nimi długotrwałe relacje oparte na zaufaniu i wspólnym rozwoju.

(29.01.2021 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca