Dopłaty do prywatnego przechowywania są więcej niż skromne
12.05.2020 -
Kwota 30 mln euro na dopłaty do prywatnego przechowalnictwa OMP, masła i serów można powiedzieć, że jest więcej niż skromna. Z tej puli środków 6 mln euro przeznaczone jest na OMP, 14 mln euro na masło i 10 mln euro na sery – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Waldemar Broś, prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
– Ponadto stawki dopłat za okres przechowywania w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania oraz za każdy dzień przechowywania objętego umową są zdecydowanie niższe o ponad 40% od tych które obowiązywały w 2014 r. Na ile te dopłaty uregulują rynek europejski trudno jest powiedzieć już dzisiaj ale wielkim optymistą nie jestem – mówi prezes Broś.
W jego opinii, problemem branży na dzisiaj jest spadek cen zbytu masła, mleka w proszku i w ostatnich tygodniach również serów dojrzewających. Sytuacja ta przekłada się na zdecydowanie mniejsze przychody z rynku wewnętrznego, ale również odnotowujemy mniejsze przychody z eksportu. To wszystko powoduje, że wiele firm mleczarskich zmuszonych jest do wprowadzania korekt cen w skupie mleka.
– Uważamy, że jeśli sytuacja na rynku mleka będzie dalej się pogarszać to Unia Europejska powinna wykorzystać instrument jakim są zakupy interwencyjne, które w przeszłości doprowadziły do stabilizacji na tym rynku – mówi Waldemar Broś.
– Pragnę też podkreślić, że KZSM wydaje biuletyny dotyczące otoczenia prawnego spółdzielni, które są pomocne w wykorzystaniu zapisów rządowej tarczy antykryzysowej – dodaje.
(12.05.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)