EDA zrewidowała wytyczne dotyczące tworzyw sztucznych jednorazowego użycia
07.04.2020 -
Po publikacji Dyrektywy dot. Tworzyw Sztucznych Jednorazowego Użycia (SUP), Komisja uruchomiła badania dla wsparcia opracowania aktów wdrożeniowych i wytycznych. W tej ramach tych prac, EDA będzie przekazywać interpretację mleczarskiego podejścia dot. dyrektywy zawartą w naszych zrewidowanych sektorowych wytycznych EDA.
Pewne definicje w dyrektywie SUP nadal potrzebują szerszego wyjaśnienia, aby uniknąć rozbieżności pomiędzy krajowymi interpretacjami, a nasze zalecenia tworzą nasz wkład dla osiągnięcia najlepszych możliwych ramowych rozwiązań dla sektora mleczarskiego i dla UE jako całości.
Przemysł mleczarski jest w pełni przekonany do dalszej redukcji plastikowych śmieci, jak również ograniczenia ogólnej ilości strat opakowaniowych w całym łańcuchu. Podczas gdy udział produktów mlecznych w zaśmiecaniu jest w zasadzie poniżej poziomu detekcji, opakowania odgrywają ważną funkcję dla naszych produktów. Rzeczywiście, wiele produktów mlecznych wymaga specjalnej ochrony w produkcji, transporcie oraz w domu konsumenta. Wzornictwo opakowania musi zapewnić bezpieczeństwo i jakość jako bezdyskusyjny podstawowy warunek i odgrywa integralną rolę w redukcji strat żywności, utrzymując dłużej produkty mleczarskie jako świeże i bezpieczne.
(07.04.2020 za portalspożywczy.pl/EDA)