Eksport produktów mlecznych z Polski
23.05.2023 -
W 2022 r. o 50% do 74 tys. ton zwiększył się wolumen eksportu masła i tłuszczów mlecznych.
Wywóz jogurtów i napojów fermentowanych był większy o 13% niż w 2021 r. i wyniósł 131 tys. ton. Wzrost zaobserwowano również w eksporcie sera świeżego, serwatkowego i twarogu o 11% do 126,5 tys. ton.
Zwiększył się także eksport odtłuszczonego mleka w proszku – o 9%, do 119 tys. ton. Jednocześnie w 2022 r. obniżeniu o 29%, do 1,9 tys. ton uległ wywóz kazeiny.
Wolumen eksportu pełnego mleka w proszku wyniósł 14,5 tys. ton i był o 27% mniejszy. Obniżeniu o 5% do 222 tys. ton uległ również wolumen wywóz serwatki. Wysyłka mleka płynnego i śmietany była o 4% niższa niż w 2021 r. i ukształtowała się na poziomie 842 tys. ton. Serów i twarogów wyeksportowano 279,5 tys. ton, czyli o 3% mniej niż w 2021 r. W wywozie tej grupy asortymentowej nadal dominowały sery podpuszczkowe dojrzewające, których za granicę sprzedano 153 tys. ton, czyli mniej o 12%. Z kraju wywieziono ponadto 110 tys. ton lodów, tj. o 2% mniej niż rok wcześniej.
(23.05.2023 za gospodarz.pl)