Europejskie mleczarstwo – istotne dla zrównoważonych systemów rolno-spożywczych

04.05.2020 -

Pierwotnie planowanej dacie publikacji Strategii Komisji UE „Od pola do Stołu”, EDA naświetliła swoją ważną rolę dla realizacji ambicji klimatycznych UE i dla zdrowych indywidualnych diet , jak również dla bezpieczeństwa żywnościowego Europy i świata, zarówno w czasach „normalnych” jak i w czasach kryzysowych.

EDA wspiera prawdziwe zmiany w kierunku bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych, zapewniając, że obywatele (europejscy) mają w dostępnej cenie żywność dla zdrowych diet, a także chronimy zasoby naszej planety. Mleko i produkty mleczne są żywotną częścią dla wszystkich oficjalnych zaleceń dietetycznych.

Dzisiaj, wielu europejczyków nie przestrzega tych zaleceń. Europejski sektor mleczarstwa już znacząco zredukował swoje emisje GHG w ostatnich dekadach.

Dzisiaj ślad węglowy przypadający na jednostkę produkowanego mleka w Europie jest pośród najniższych na świecie i wiele europejskich zakładów mleczarskich już podpisało się pod zobowiązaniem do węglowo neutralnego łańcucha przed 2050 a nawet 2035 r., przy ambitnych celach redukcji do roku 2030. Ponadto, sekwestracja węgla przez pastwiska może równoważyć udział emisji z mleczarstwa i innych sektorów, jak również powodować zwiększenie biodywersyfikacji gleby. Europejski sektor mleczarstwa jest już gotów – patrz nasz materiał o Sektorze Mleczarstwa i Zielonym Ładzie.

(04.05.2020 za portalspożywczy.pl/EDA)


Współpraca