Filet z sandacza z kruszonką serowo-ziołową w asyście makaronu i sosu śmietankowo-cytrynowego

Składniki:

230 g filetu z sandacza ze skórą



100 g dowolnego makaronu



2 plastry sera topionego Złoty Ementaler Sertop



2 kromki chleba pszennego tostowego



1 łyżeczka ulubionych ziół



20 g masła klarowanego



1 cytryna



garść posiekanej zielonej pietruszki



150 ml śmietany 30%



kilki grzybków do dekoracji



sól i pieprz



Sposób przygotowania:

Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na dwa równe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron. W tym czasie w blenderze miksujemy chleb tostowy, odrobinę masła klarowanego, zioła, ser topiony i odrobinę soku z cytryny, tak aby powstała nam kruszonka. Gotową kruszonkę układamy na filetach z ryby i rumienimy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez kilka minut. W garnku z osoloną i gotującą się wodą gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i układamy na talerzu obok ryby. Na pozostałym maśle smażymy grzybki do udekorowania naszego dania. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodając do niej sok z cytryny, skórkę z cytryny sól i pieprz. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby powstał nam gładki cytrynowy sos podajemy, który podajemy do naszego dania.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl

Danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.


Współpraca