Filet z sandacza z kruszonką serowo-ziołową w asyście makaronu i sosu śmietankowo-cytrynowego
Składniki:
230 g filetu z sandacza ze skórą
100 g dowolnego makaronu
2 plastry sera topionego Złoty Ementaler Sertop
2 kromki chleba pszennego tostowego
1 łyżeczka ulubionych ziół
20 g masła klarowanego
1 cytryna
garść posiekanej zielonej pietruszki
150 ml śmietany 30%
kilki grzybków do dekoracji
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na dwa równe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron. W tym czasie w blenderze miksujemy chleb tostowy, odrobinę masła klarowanego, zioła, ser topiony i odrobinę soku z cytryny, tak aby powstała nam kruszonka. Gotową kruszonkę układamy na filetach z ryby i rumienimy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez kilka minut. W garnku z osoloną i gotującą się wodą gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i układamy na talerzu obok ryby. Na pozostałym maśle smażymy grzybki do udekorowania naszego dania. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodając do niej sok z cytryny, skórkę z cytryny sól i pieprz. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby powstał nam gładki cytrynowy sos podajemy, który podajemy do naszego dania.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl
Danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.