Fonterra - drożeje OMP i sproszkowana maślanka
11.01.2022 -
Pierwszy tydzień nowego, 2022 roku, rozpoczął się bardzo dynamicznie. Świadczy o tym zainteresowanie surowcami oraz półsurowcami mleczarskimi, których wartości, po okresie świątecznym, zaczęły powoli wracać do poziomów notowanych na początku grudnia 2021.
Fonterra rozpoczęła 2022 rok na plusie
4 stycznia indeks cen wzrósł o 0,3%, sprzedano 30,7 tys. t produktów mlecznych, w tym najwięcej pełnego mleka w proszku.
Najwyższy wzrost ceny odnotował cheddar, który zdrożał o 4,9% do 5487 dolarów/t.
Odtłuszczone mleko w proszku oraz sproszkowana maślanka zyskały na wartości 1%. OMP zdrożało do 3773 dolarów/t, a maślanka do 3654 dolarów/t.
Drożeje masło, tanieje bezwodny tłuszcz mleczny
Siódmą aukcję z rzędu drożeje masło, aczkolwiek dynamika wzrostu na ostatnich aukcjach wyraźnie wyhamowała. 4 stycznia masło zyskało na wartości 0,3% i sprzedano je za 5868 dolarów/t. Pełne mleko w proszku, którego cena na ostatniej aukcji poszybowała w dół, nie odrobiło straty i sprzedano je za taką samą cenę, co 21 grudnia ub. r., czyli 3866 dolarów/t.
Bezwodny tłuszcz mleczny staniał o 0,7% do 6668 dolarów/t a laktoza i serwatka w proszku nie były oferowane na tej aukcji.
(11.01.2022 za tygodnik-rolniczy.pl)