Food Show 2018
W dniach 11-13 marca 2018 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się druga edycja Food Show. To największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów. Zaplanowane w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów, jest po raz kolejny platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Organizatorem Food Show jest Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości, które powstało w Katowicach w 1995 roku.
W tym roku Food Show rozpoczął się dniem otwartym dla publiczności. Publiczność mogła wziąć udział w warsztatach, dyskusjach, pokazach gotowania na żywo i degustacjach, spotykać mistrzów kuchni i blogerów kulinarnych.
Następne dwa dni dedykowane były wszystkim tym, którzy kulinariami i branżą spożywczą zajmują się profesjonalnie. Poniedziałkowe spotkanie zawodowców zainauguruje sesja pt. „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”. Uczestnicy panelu rozmawiali m.in. o żywieniowych hedonistach, kulinarnych psychozach, nowych trendach żywieniowych i o tym, czy jedzenie może być sztuką, a żywność – spełniać marzenia.
Podczas dwóch dni branżowych debat poruszono tematy takie jak m.in.: superfoods; future foods; powrót do kuchni tradycyjnej, naturalnej, lokalnej i prostej; lokale bez adresu; food trucki, targi śniadaniowe i nocne markety; małe kulinarne ojczyzny; wyzwania gastronomicznego rynku pracy oraz digitalizacja i cyfryzacja rynku FMGC i HoReCa. Debatom towarzyszyły przeglądy ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych.
Wśród wystawców znalazło się 11 przedstawicieli zakładów mleczarskich: ICC Pasłęk, KeSeM – Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku, LAZUR – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych, Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie, Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie, Spółdzielnia Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego i Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu.
12 marca podczas wieczornej gali Food Show 2018 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach wręczono nagrody w kategorii Najlepszy Produkt i Najlepszy Dostawca dla sektora HoReCa.
Nagrody w kategorii Najlepszy Produkt dla sektora HoReCa trafiły też do przedstawicieli branży mleczarskiej. Otrzymali je:
- Ser pleśniowy Lazur złocisty Spółdzielni Mleczarskiej Lazur (nagrodę odebrał Krzysztof Wróblewski – wiceprezes SM Lazur);
- Ser mozarella z ICC Pasłęk (nagrodę odebrał Roman Chołka – dyrektor handlowy ICC Pasłęk);
- Linia produktów bez laktozy firmy Mlekovita (nagrodę odebrał Grzegorza Giermek, kierownik oddziału w Chrzanowie, Mlekovita);
- Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój ulubiony SDM Wieluń (nagrodę odebrał Bogdan Woźniak – wiceprezes zarządu SDM Wieluń).
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
W tegorocznym Food Show udział wzięło ponad 100 prelegentów, prawie 3000 przedstawicieli branży i 10 000 gości dnia otwartego. W programie imprezy znalazły się trzy dni wystaw, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, debat branży spożywczej i gastronomicznej, spotkań biznesu spożywczego i branży HoReCa oraz pasjonatów gotowania i dobrego jedzenia. Podczas Megawieczoru Kulinarnego w Międzynarodowym Centrum Kongresowym swoje popisowe dania zaserwowali najlepsi szefowie kuchni w regionie.
Dyskusje, jakie przez trzy dni toczyły się pod dachem Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach, poruszyły kwestie najistotniejsze dla branży spożywczo-gastronomicznej, ważne również z punktu widzenia coraz bardziej wymagających konsumentów. Druga Edycja Food Show po raz kolejny połączyła przy wspólnym stole dwie perspektywy – profesjonalistów i szerokiej publiczności. Gośćmi Food Show 2018 byli znani szefowie kuchni, restauratorzy, blogerzy, uczestnicy programów kulinarnych, trendsetterzy i krytycy.