Francuzi oburzeni. Ich sery niżej w rankingu niż włoskie. Polski ser też na wyższej pozycji

19.02.2023 -

Francuskie sery uplasowały się dopiero w drugiej dziesiątce rankingu Taste Atlas. Wyżej był m.in. polski bundz. Najczęściej oglądany francuski kanał telewizyjny TF1 pyta oskarżycielsko: "Czy ranking jest sfałszowany?".

Ranking serów Taste Atlas

W połowie lutego opublikowano zaktualizowany ranking serów TasteAtlas. Pierwsze miejsce zajął Parmigiano Reggiano, a wśród pierwszych dziesięciu aż osiem serów jest włoskich. Najlepsze sery nie z Italii to meksykańska Oaxaca (nr 5) i portugalska Estrela (nr 8), a następnie sery polskie i brazylijskie. Francuskie Reblochon i Comté zajmują "dopiero" 13. i 14. miejsce.

Francuzi oburzeni. Oskarżają Taste Atlas o sfałszowanie wyników rankingu serów

- Niektórzy przyjęli ranking z entuzjazmem, niektórzy ze zdziwieniem, a niektórzy z oburzeniem. Najczęściej oglądany francuski kanał telewizyjny TF1 jest jednym z tych, którzy wzięli go sobie do serca. TF1 pyta oskarżycielsko w tytule: "Czy ranking jest sfałszowany?". Autor zauważa również, że TasteAtlas nie jest otwarty i przejrzysty w swoich rankingach, mimo że wyjaśniliśmy całą metodologię dziennikarzowi TF1 i wspomnieliśmy, że jesteśmy otwarci na dodatkowe pytania, których nie było. Rozumiemy francuską dumę narodową i kochamy i szanujemy francuskie jedzenie, więc nie obrazimy się tymi ostrymi słowami. W końcu czym człowiek powinien się pasjonować, jeśli nie serem?! - napisał w artykule na TasteAtlas, Matt Babich, założyciel serwisu.

Jak wyjaśnia, zamiast obrażać się zarzutami, jeszcze raz spróbuje wyjaśnić ideę TasteAtlas oraz metodologię rankingów.

Metodologia rankingów Taste Atlas

- Metodologia TasteAtlas jest z pozoru prosta. Odwiedzający głosują, a my podliczamy głosy i publikujemy rankingi - wyjaśnia Matt Babich.

Kluczowym mechanizmem jest opracowany przez Taste Atlas system, który odróżnia głosy prawdziwe od głosów nieważnych.

- Śledzimy zachowanie gościa na naszej stronie, wszystkie jego oceny i w zależności od tego, czy system rozpozna go jako prawdziwego gościa, nacjonalistę lub bota, jego głosy są uznawane lub ignorowane - tłumaczy założyciel.

Przysmak z Syberii najgorszą potrawą na świecie. Niezadowolenie mediów i blogerów w Rosji

Wcześniej na TasteAtlas opublikowano ranking najgorszych potraw świata. Pierwsze miejsce zajęła Indigirka, czyli sałatka z kawałków mrożonej ryby z Syberii. Po tym dziesiątki rosyjskich mediów i blogerów niepochlebnie wyrażało się o rankingu. Jak tłumaczy Babich, setki osób, które nigdy jej nie próbowały, przyszły do ​​TasteAtlas, żeby dać Indigirce pięć gwiazdek. Tylko jeden głos został uznany za ważny tego dnia.

- Trudno jest manipulować wynikami, a jeśli odkryjemy manipulację, dodamy nowy mechanizm, aby temu zapobiec - dodał Matt Babich.

Taste Atlas - dla kogo jest ta platforma? Wnioski z wyników rankingów

- Jeśli masz czysto nacjonalistyczne podejście do jedzenia, nie śledź nas, nie głosuj i nie odwiedzaj nas. (...) TasteAtlas to platforma dla normalnych ludzi - bez wykwintnej kuchni. Być może część wyjaśnienia naszych rankingów może leżeć właśnie w tym, że nasi odbiorcy mogą uznać włoskie jedzenie, a przynajmniej branding włoskiego jedzenia, za bardziej przyziemne i mniej pretensjonalne niż francuskie - podaje założyciel portalu.

- Uwielbiamy francuskie jedzenie - podkreśla Babich i przyznaje, że jeśli francuska żywność radzi sobie obecnie nieco gorzej w powszechnej opinii, może warto zadać pytanie, co robią źle w marketingu i promocji swojej żywności w czasach, gdy coraz więcej ludzi szuka autentyczności i po prostu wspaniałych smaków.

(19.02.2023 za portalspozywczy.pl)


Współpraca