FRSiH 2016: Nagrody dla mleczarzy
Podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu przyznano Nagrody Rynku Spożywczego za wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskim przemyśle i handlu spożywczym. Uhonorowano firmy i wydarzenia, które w minionym roku wyróżniły się w polskim sektorze żywnościowym. Nie nagrodzono za „całokształt działalności”, lecz za konkretny aspekt działań. Wśród nagrodzonych znalazły się produkty i firmy mleczarskie.
Nagrody Rynku Spożywczego 2016 przyznane były w trzech kategoriach: Wydarzenie Rynku Spożywczego, Lider Rynku Spożywczego oraz Innowator Rynku Spożywczego. Wszystkie te nagrody są równoważne. W kategorii „Wydarzenie Rynku Spożywczego 2016” nagrodzono firmę Colian Holding SA i prezesa Jana Kolańskiego. Nagroda została przyznana za wskazywanie kierunku rozwoju polskim firmom przez przejmowanie zagranicznych podmiotów na ich rodzimych rynkach, czego przykładem jest akwizycja Elizabeth Shaw Limited w Wielkiej Brytanii za 2,25 mln funtów. Zakup 100% udziałów brytyjskiego producenta czekolady wzmocni potencjał grupy Colian na rynku brytyjskim, na którym do tej pory grupa była obecna głównie w segmencie wafli i ciastek.
Nagrodę w kategorii „Innowator Rynku Spożywczego” otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica za wyprzedzające spojrzenie na rynek i rozwój dzięki elastycznemu dopasowywaniu do zmieniających się potrzeb klientów. Spółdzielnia OSM Piątnica jako pierwsza wprowadziła na rynek produkty oznaczone „bez GMO”. Stało się to możliwe dzięki długofalowemu programowi eliminowania pasz GMO z żywienia bydła przez dostawców spółdzielni. Firma inwestuje także w produkcję artykułów innowacyjnych: mleka bez laktozy czy jedynego na polskim rynku mleka ekologicznego, produkowanego metodą mikrofiltracji i pasteryzacji w niskiej temperaturze. Za budowanie świadomości marki Piątnica, co przekłada się na wzrosty sprzedaży, które w niektórych kategoriach asortymentowych osiągają dwucyfrowe wartości. Wyróżnienie odebrał Łukasz Kalinowski – wiceprezes OSM Piątnica, który podkreślił, że Piątnica nie spocznie na laurach. – Nasze starania są doceniane przez konsumentów i ekspertów, których mogę zapewnić, że nasza spółdzielnia nie spocznie na laurach – powiedział Łukasz Kalinowski.
Obok nagród Rynku Spożywczego, Grupa PTWP SA, wydawca magazynu Rynek Spożywczy oraz serwisów portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji przyznała – już po raz siódmy – firmom z branży żywnościowej certyfikaty „Dobry produkt – wybór ekspertów”.
Nagrody, wspólnie z Edytą Kochlewską, redaktor naczelną serwisu dlahandlu.pl i redaktor naczelną „Rynku Spożywczego” oraz Rafałem Sikorą, menedżerem segmentu, wręczyła Renata Juszkiewicz, prezes zarządu Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji i dyrektor przedstawicielstwa Metro Group w Polsce. W skład jury, które wyłoniło nagrodzone produkty i firmy, weszli: Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji; Stefan Golonka, ekspert branży spożywczej z wieloletnim doświadczeniem menedżerskim; Honorata Jarocka, Food and Drink Analyst, Mintel; Urszula Kłosiewicz-Górecka, profesor w zakładzie Rynku Usług w Instytucie Badań Rynku Konsumpcji i Koniunktur; Edyta Kochlewska, redaktor naczelna dlahandlu.pl i magazynu „Rynek Spożywczy”; Paulina Mroziak, redaktor prowadząca portalspozywczy.pl; Maciej Ptaszyński, Dyrektor Generalny Polskiej Izby Handlu; Maciej Siejewicz, Marketing and Communication Manager GfK; Rafał Sikora, menedżer magazynu „Rynek Spożywczy” i serwisów internetowych w Grupie PTWP; Bartosz Urbaniak, członek zarządu BGŻ BNP Paribas; Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting; Michał Kozak, dyrektor generalny Mazurkas Catering 360° oraz MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel.
Certyfikat w kategorii „Produkt tradycyjny i regionalny” Maślanka nadwiślańska luksusowa produkowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Opolu Lubelskim. Certyfikat odebrał prezes zarządu Paweł Kołodyński. – Ten produkt jest zwieńczeniem pracy naszych rolników i osób zatrudnionych w naszej spółdzielni. Bardzo dziękuję – powiedział prezes Kołodyński.
W kategorii „Produkt innowacyjny” certyfikat otrzymały Musy owocowe z jogurtem DayUp firmy Arteta Sp. z o.o. Nagrodę odebrał Robert Zielak, Sales Manager. Certyfikat w kategorii „Produkt innowacyjny” trafił także do firmy Eterno s.c. za produkt Masło bananowe. Nagrodę odebrała Barbara Stelmach – współwłaścicielka Eterno s.c.
Galę poprowadziła prezenterka telewizyjna Urszula Chincz.