GDT EVENT 253/04.02.2020
04.02.2020 -
253 sesja na GDT przyniosła spadek ogólnego indeksu cenowego o 4,7% do poziomu 3226 USD/MT. Największy spadek zanotowało pełne mleko w proszku, produkt o największym wolumenie sprzedaży o 6,2% do poziomu 3039 USD/MT. Dość wysoki spadek o 5,2% zanotowała maślanka do poziomu 2886 USD/MT. Cena odtłuszczonego mleko w proszku również spadła znacząco o 4,2% do poziomu 2907 USD/MT. Ostatnim produktem, który zanotował spadek o 4,5% do poziomu 4626 USD/MT. Wzrost cen dotyczył czterech produktów: sera cheddar, masła, laktozy oraz kazeiny. Ser cheddar osiągnął cenę 4302 USD/MT – był to wzrost o 6,0%. Również o 6,0% wzrosła cena kazeiny do poziomu 9956 USD/MT. Cena laktozy wzrosła o 2,5% do poziomu 830 USD/MT. Najmniej wzrosła cena masła o 0,2% do poziomu 4258 USD/MT.
253 sesja zgromadziła 185 kupujących, spośród których 138 dokonało zakupów. Sesja miała 12 rund i trwała niecałe dwie godziny. Sprzedano łącznie 29 006 ton produktów notowanych na GDT. W dniu 253 notowań na GDT było zarejestrowanych 525 kupujących z całego świata.
(04.02.2020 za Polish Dairy)