GDT: Stabilne ceny produktów mlecznych
15.06.2016 -
Średnia cena kontraktów, zawieranych podczas zakończonej 15 czerwca 166 sesji Global Dairy Trade, była na poziomie identycznym jak przed dwoma tygodniami. Czy mamy więc do czynienia z ustabilizowaniem sytuacji na międzynarodowym rynku produktów mlecznych?
Podczas zakończonej 15 czerwca sesji na Global Dairy Trade, internetowej platformie należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, średnia cena za produkty nie zmieniała się względem aukcji z 1 czerwca.
Na zakończonej 15 czerwca sesji, wzrost wartości względem aukcji sprzed 2 tygodni zanotowały następujące produkty mleczne:
- Ser Cheddar 6,9%;
- Masło o 5,3%;
- Bezwodny tłuszcz mleczny o 4,4%;
- Odtłuszczone mleko w proszku o 1,5%;
- Laktoza o 0,6%.
Natomiast spadki wartości odnotowały poniższe przetwory:
- Maślanka w proszku 6,6%;
- Pełne mleko w proszku o 4,5%;
- Kazeina podpuszczkowa o 0,5%.
Masło drożeje nieprzerwanie od 3 maja, osiągając aktualnie cenę 2910 dol./t. Ser Cheddar po dwóch z rzędu spadkach, zyskał na zakończonej 15 czerwca aukcji najwięcej z produktów oferowanych na platformie, bo 6,9%, osiągając cenę na poziomie 2882 dol./t.
Pełne mleko w proszku staniało już po raz drugi z kolei w czerwcu br. Kontrahenci byli skłonni zapłacić za ten produkt średnio 2118 dol/t.
Kolejna 167 sesja Global Dairy Trade odbędzie się 5 lipca br.
(15.06.2016 za Łukasz Głuchowski, farmer.pl)