GIS ostrzega przed bakteriami w jednej partii sera góralskiego

05.01.2021 -

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował w poniedziałek o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii sera góralskiego. GIS informuje, że chodzi o produkt Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, numer partii – 12080, data trwałości – 06.02.2021 r.

GIS ostrzega: niebezpieczny produkt!

Producentem jest PPHU „Balser" Marian Górz, Wróblówka 102 B, 34-470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604.

Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie GIS, przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.

GIS interweniuje względem zakładu produkcyjnego

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w związku z wykryciem zagrożenia powiatowy lekarz weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującej poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.

Producent rozpoczął proces wycofywania i poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu. Organy inspekcji weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania sera.

(05.01.2021 za swiatrolnika.info)


Współpraca