Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami
22.03.2019 -
Na początku 2019 roku polska branża mleczarska uzyskała dobre wyniki w eksporcie produktów mlecznych.
W styczniu 2019 roku wartość wysłanego asortymentu mlecznego osiągnęła poziom 182 mln euro – 779 mln zł, a więc o 4% wyższy niż w tym samym miesiącu 2018 roku. Na poziomie większym niż przed rokiem utrzymała się wysyłka odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku, tj. zwyżka wolumenu odpowiednio o 58% i 17%, lodów – o 48%, jogurtów i napojów fermentowanych – o 7% oraz mleka płynnego i śmietany – o 5%. Ograniczono z kolei wolumen wywozu masła i tłuszczów mlecznych o 38%, kazeiny o 17%, serwatki o 9% oraz serów i twarogów o 3%.
Wydatki poniesione na import produktów mlecznych w styczniu 2019 roku wyniosły 84 mln euro – 361 mln zł i były o 11% wyższe niż rok wcześniej. W największym stopniu zwiększono wolumen przywozu mleka płynnego i śmietany o 27%, jogurtów i napojów fermentowanych o 12%, masła i tłuszczów mlecznych o 11% oraz serów i twarogów o 7%. Jednocześnie znacząco ograniczono przywóz lodów o 30% oraz serwatki o 22%. W styczniu 2019 roku dodatnie saldo obrotów handlowych produktami mlecznymi wyniosło 98 mln euro – 418 mln zł i było o 2% niższe niż w tym samym miesiącu 2018 roku.
(22.03.2019 za gospodarz.pl)