Higiena podstawowym sposobem uniknięcie zakażenia koronawirusem przez rolników

17.04.2020 -

Higiena rąk, dróg oddechowych, powierzchni roboczych – to podstawowe środki, pozwalające na uniknięcie zakażenia koronawirusem przez rolników – podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny. Dodał, że osoby chore nie mogą pracować w gospodarstwie rolnym ani zajmować się przetwórstwem.

Główny Inspektorat Sanitarny i ministerstwo rolnictwa opublikowały na swoich stronach internetowych zalecenia dla rolników i plantatorów w związku z zagrożeniem Covid-19. Nie różnią się one od generalnych zaleceń. Przede wszystkim trzeba uniknąć kontaktów z osobą chorą. Kolejne wymogi, to właściwa higiena rąk. Obowiązkowe jest też częste stosowanie środków do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu (min. 60%). Konieczna jest właściwa higiena dróg oddechowych (kasłania, kichania). Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką.

W miejscu gdzie produkowana, przechowywana jest żywność, niezbędne jest również częste mycie/dezynfekcja powierzchni roboczych i miejsc często dotykanych, takich jak klamki czy uchwyty.

Rolnicy nie muszą zakrywać nosa i ust podczas pracy w gospodarstwie rolnym, czy też podczas przebywania na terenie prywatnym wokół domu. Ale powinni obserwować swój stan zdrowia i w przypadku wystąpienia symptomów choroby (Covid-19) postępować zgodnie z zaleceniami GIS (https://www.gov.pl/web/koronawirus/podejrzewasz-u-siebie-koronawirusa ).

Osoby chore i wykazujące objawy chorobowe nie mogą pracować w gospodarstwie rolnym i w zakładach spożywczych.

Rolnik pozostający w kwarantannie jest osobą zdrową, mającą potencjalny kontakt z osobą chorą. Jeżeli nie występują u niego objawy zakażenia, może wykonywać prace w swoim gospodarstwie. Nie może jednakże opuszczać terenu gospodarstwa i mieć kontaktu z innymi osobami. Należy zachować wysoki poziom higieny (mycie rąk, dezynfekcja rąk i powierzchni etc). Dopuszczalne jest prowadzenie na terenie gospodarstwa prac polowych i zajmowanie się inwentarzem, jednakże zalecane jest stosowanie maseczki.

Aktualnie zakaz przemieszczania się na terytorium RP nie dotyczy poruszania się danej osoby m.in. w celu: prowadzenia działalności rolniczej lub prac w gospodarstwie rolnym czy pozarolniczej działalności gospodarczej. Ale także rolników obowiązują przepisy dotyczące zachowania dystansu, tj. konieczność utrzymania co najmniej 2-metrowej odległości między pieszymi.

Gdy działalność rolnika wymaga uczestnictwa innych osób niż domownicy (np. sortowanie, obieranie, krojenie warzyw/owoców) stanowiska pracy poszczególnych osób muszą być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra. Jeśli nie można zapewnić takiej odległości z obiektywnych względów, gdy zbyt małe są odległości pomiędzy stanowiskami pracy na linii produkcyjnej, to pracownicy powinni zakładać maseczki.

Jak zaznacza GIS, w przypadku stosowania rękawiczek powinny być one zmieniane często, szczególnie po wszelkich czynnościach nie związanych z żywnością, takich jak np. ręczne otwieranie/zamykanie drzwi, wyrzucanie śmieci. Stosowanie rękawiczek może być dobrym środowiskiem dla rozwoju drobnoustrojów na powierzchni rąk, więc po zdjęciu rękawiczek ręce muszą być zawsze umyte. Należy unikać dotykania twarzy i oczu w trakcie noszenia rękawiczek. Używanie rękawiczek nie może zastąpić mycia rąk.

Bardzo ważne jest zapewnienie wszystkim osobom zaangażowanym z prace polowe dostępu do toalet, wody i środków do mycia i dezynfekcji rąk.

GIS poinformował, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował 9 marca 2020 r. stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

W związku z obecną sytuacją dotyczącą ryzyka zakażenia koronawirusem oraz wątpliwościami konsumentów i przedsiębiorców dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, w szczególności żywności nieopakowanej, w tym warzyw i owoców, na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego można znaleźć pytania i odpowiedzi w tym zakresie https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/

Zarządcy targowisk/bazarów powinni postępować zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 25.03.2020 r. Powinni oni zwrócić uwagę na stosowanie właściwej higieny rąk (mycie i dezynfekcję) przez prowadzących sprzedaż, ale również obsługę targowiska i dostawców, a więc także rolników. Osoby, która ma objawy chorobowe, nie powinny być dopuszczone do pracy.

Trzeba zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca. Wskazane jest też ograniczenie liczby punktów sprzedaży na targowisku, tak aby zapewnić odstępy między poszczególnymi stoiskami. Zgodnie z aktualnymi przepisami, nie powinno być więcej niż 3 osoby przy jednym stoisku. Bardzo ważna jest dbałość o czystość i higienę całego targowiska, w tym zarządzanie odpadami, wywóz śmieci, regularne sprzątanie, zintensyfikowanie mycia i dezynfekcji toalet – podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny.

(17.04.2020 za PAP)


Współpraca