Inauguracja roku akademickiego 2023/2024 na UWM w Olsztynie

6 października 2023, w Auli im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbyła się uroczystość inauguracji roku akademickiego 2023/2024 oraz uroczyste wręczenie dyplomów ukończenia studiów absolwentom rocznika 2022/2023. Podczas inauguracji roku wręczono też nagrody i wyróżnień absolwentom Wydziału z rocznika 2022/2023.

 

 

Uroczystości rozpoczęło odśpiewanie hymnu państwowego.

 

 

Otwarcia uroczystości dokonała dziekan Wydziału Nauki o Żywności prof. dr. hab. inż. Małgorzata Darewicz. Powitała też zaproszonych gości, absolwentów i przyszłych studentów.

W uroczystości wziął udział prorektor ds. rozwoju i polityki finansowej – prof. Mirosław Gornowicz oraz prodziekani Wydziału Nauki o Żywności: dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM – Prodziekan ds. kształcenia i dr inż. Adam Więk – Prodziekan ds. studenckich. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in.: poseł na Sejm RP Marcin Kulasek, Ewa Kaliszuk – pierwszy zastępca prezydenta Olsztyna oraz przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, przedstawiciele miasta Olsztyn, przedstawiciele partnerskich instytucji oraz szkół średnich, przedstawiciele innych wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, pracownikcy, pracownikcy emerytowani Wydziału a także liczne grono przedstawicieli firm partnerskich współpracujących od lat z Wydziałem, emerytowani nauczyciele akademiccy: prof. dr hab. inż. Janusz Budny, prof. dr hab. Władysław Chojnowski, prof. dr hab. Arnold Reps, prof. dr hab. Krystyna Skibniewska, prof. dr hab. Maria Soral-Śmietana, prof. dr hab. Tadeusz Sokołowski, prof. dr hab. Tadeusz Stachowski, prof. dr hab. Lidia Zander, prof. dr hab. Zygmunt Zander, prof. dr hab. Janusz Guziur, prof. dr hab. Wacław Mozolewski.

Prof. dr hab. Jolanta Wieczorek i prof. dr hab. Wacław Mozolewski w tym roku zakończyli pracę zawodową. Profesor Wacław Mozolewski z rąk dziekan prof. Małgorzaty Darewicz oraz prodziekanów otrzymał kwiaty i podziękowania za wieloletnią pracę na Uczelni.

Przybyli też przedstawiciele innych wydziałów, placówek naukowo-badawczych i firm współpracujących z Wydziałem m.in.: przedstawiciele donatorów uroczystości z zakładów mleczarskich: Tadeusz Mroczkowski z SM Mlekpol i mleczarni Turek – Leszek Piślewski oraz firm współpracujących: Chr. Hansen Polska – Marcin Kuprewicz i Krzysztof Tomalik i firmy MIELEWCZYK, którzy otrzymali podziękowania i pamiątkowe adresy.

Na uroczystość przybyli też przedstawiciele firm współpracujących z Wydziałem: TEWES-BIS – Rafał Andrzejewski, Klemens Ciesielski – emerytowany prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, ZENTIS Polska – Adam Głowacki, Ireneusz Lichota i Karolina Lisińska, FOSS Polska – Marcin Kruczyński i Izabela Jagodzińska, DIVERSEY Polska – Zdzisław Jęsiak, ECOLAB – Marek Karwacki i Alicja Wabiszczewicz, Europejska Grupa Technologiczna – Piotr Zgórzyński, SUPERIOR Polska – Józef Żuraw, Jakub Krogulec, Tetra Pak Polska – Jacek Świgoń.

Po przemówieniu Dziekan Wydziału Chór Akademicki odśpiewał Gaude Mater Polonia.

Immatrykulacji studentów I roku dokonał prodziekan ds. studenckich Wydziału Nauki o Żywności dr inż. Adam Więk. Najlepsi kandydaci na studia, którzy osiągnęli najlepsze wyniki podczas procesu rekrutacji, odebrali listy gratulacyjne z rąk dziekan prof. Małgorzaty Darewicz i prorektora prof. Mirosława Gornowicza.

Przedstawiono też opiekunów I roku poszczególnych kierunków studiów.

 

 

Następnie głos zabrał prorektor ds. rozwoju i polityki finansowej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, prof. Mirosław Gornowicz.

Po wystąpieniu prof. Mirosława Gornowicza Chór Akademicki odśpiewał Gaudeamus.

 

 

Były też wystąpienia okolicznościowe zaproszonych gości. Jako pierwsza głos zabrała Ewa Kaliszuk – pierwszy zastępca prezydenta Olsztyna.

 

 

Wykład inauguracyjny pt. „Technologie druku 3D w produkcji żywności i żywieniu człowieka” wygłosiła prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska.

Kolejnym punktem uroczystości było wręczenie dyplomów ukończenia studiów przez rocznik 2022/2023. Uroczystość poprowadził prodziekan ds. studenckich Wydziału Nauki o Żywności dr inż. Adam Więk.

Następnie odbyła się uroczystość wręczenia nagród i wyróżnień. Dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM – Prodziekan ds. kształcenia odczytał listę absolwentów wyróżnionych przez Kolegium Dziekańskie i Samorząd Studencki za najwyższe wyniki w nauce i za zaangażowanie w prace Wydziału: w Samorządzie Studenckim, Kołach Naukowych i aktywność sportową, a nagrody wręczyli: dziekan prof. Małgorzata Darewicz i prodziekan Adam Więk.

 

 

Przyszedł czas na wręczenie nagród finału 9 edycji konkursu na „Nakarm odporność solo lub w duecie, mleko, warzywa i…”. Konkurs kierowany jest do wszystkich studentów Wydziału Nauki o Żywności, którzy są kreatywni i mają pomysły na innowacyjne i niepowtarzalne produkty spożywcze, a patronat sprawuje Dziekan Wydziału Nauki o Żywności.

Nagrodę za działalność innowacyjną od firmy Zentis wręczyli: prezes Ireneusz Lichota, dyrektor Adam Głowacki, Karolina Lisińska i dr Maria Baranowska. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 10 pomysłów na produkt autorstwa 9 osób. Wszystkie zakwalifikowano do III etapu gdyż zasługiwały na uznanie i nagrodę, wpisywały się w światowe trendy żywieniowe, a prezentacje zarówno idei, jak i produktów były profesjonalnie przygotowane. Do finału zakwalifikowano 6 prac.

Ostatecznie Komisja wyłoniła 3 laureatki, które otrzymały nagrody pieniężne.

I miejsce (5000 zł) – Patrycja Mórawska za deser mleczny o smaku złotego mleka z dodatkiem musu mango-imbirowego.

II miejsce (3000 zł) – Agnieszka Michalska za shot probiotyczny na bazie kefiru o smaku czarnego bzu z dodatkiem miodu, pyłku pszczelego i propolisu, Immuno Kefir Shot.

III miejsce (1000 zł) – Klaudia Wiaterek za deser mleczny z dodatkiem liofilizowanych malin, musem malinowym oraz syropem z pędów sosny, wzbogacony w laktoferynę i pestki dyni jako źródła żelaza, Malinek.

Ireneusz Lichota z firmy ZENTIS ogłosił temat 10 edycji Konkursu. Będzie to: „Zrównoważone odżywianie. Nakarm swój umysł, ciało i ducha”. Zmianie ulegnie wysokość nagród. Za pierwsze miejsce będzie to nagroda w wysokości 10 tys. zł, za II miejsce – 5 tys. zł, a za III miejsce – 2,5 tys. zł.

 

 

Nagroda od firmy ECOLAB jest przyznawana dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych. Nagrodę wręczył Marek Karwacki. Zwycięzcą konkursu firmy ECOLAB dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych 2022/2023 została mgr inż. Joanna Browarek z Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych.

Drugie miejsce w konkursie zajęła mgr inż. Agnieszka Michalska, natomiast trzecie miejsce mgr inż. Katarzyna Złotkowska.

 

 

Nagroda od firmy Tetra Pak przeznaczona jest dla najlepszego studenta Wydziału i przyznawana od 1998 roku. Kryterium uzyskania nagrody jest uzyskanie średniej ocen ze studiów minimum 4,0 i z egzaminów końcowych minimum 4,5. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu Tetra Pak przystąpiło 4 absolwentów Wydziału Nauki o Żywności: Kamil Foss, Julia Piątek, Anna Polakowska, Jolanta Remiszewska.

Decyzją Kapituły Laureatką Nagrody Tetra Pak (wysokość nagrody 5 tys. euro), została mgr inż. Anna Polakowska. Nagrodę wręczył Jacek Świgoń.

Głównymi kryteriami branymi pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były nie tylko średnia ocen ze studiów i egzaminów dyplomowych ale również aktywność naukowa kandydatów, realizacja praktyk, uczestnictwo w stażach naukowych oraz znajomość języka obcego. Wytypowani, najlepsi absolwenci, w ramach konkursu odbywają rozmowę kwalifikacyjną w języku angielskim. Ostateczna decyzja zapada w siedzibie firmy.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

Następnie głos zabrali: przewodniczący Samorządu Studenckiego Bartosz Gąsiniak i przedstawiciel absolwentów Agata Kordalska.

Na tym zakończyła się uroczystość inauguracji roku akademickiego 2023/2024.

 


Współpraca