Indeks cen produktów mlecznych FAO
14.03.2020 -
W czasie od listopada 2019 r. do lutego 2020 r. zaobserwowano wzrost indeksu cen FAO dla produktów mlecznych.
W lutym 2020 r. wskaźnik ten ukształtował się w granicy 209,8 pkt., tj. większym o 5% niż w styczniu 2020 r. i o 9% niż w październiku i lutym 2019 r.
Do zwyżki indeksu cen produktów mlecznych w lutym 2020 r. przyczyniła się znaczący wzrost cen serów spowodowana ograniczonym eksportem tego asortymentu z Nowej Zelandii i Australii, gdzie zaobserwowano sezonowy spadek produkcji mleka. Jednocześnie spadkowi uległy ceny OMP i PMP, w wyniku redukcji zakupów tych produktów przez Chiny będących największym na świecie importerem mleka w proszku, spowodowanej opóźnieniami przeładunków w portach, w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa.
(14.03 za gospodarz.pl)