Indeks cen produktów mlecznych FAO

28.01.2020 -

W grudniu 2019 roku odnotowano zwyżkę cen indeksu FAO, a wskaźnik ten ukształtował się w granicy 198,9 pkt., a zatem większej o 3,3% niż w listopadzie 2019 roku i o 17% niż w grudniu 2018 roku.

Do wzrostu indeksu cen produktów mlecznych w grudniu 2019 roku przyczyniła się spora zwyżka cen serów z uwagi na zwiększenie światowego zapotrzebowania na ten asortyment. Dalszy wzrost wykazywały także ceny OMP. Jednocześnie ograniczony globalny popyt na masło i PMP przyczynił się do spadku cen tych produktów.

Ogółem w 2019 roku wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł 198,7 pkt. i był o 5,8 pkt., tj. o 3% wyższy niż w 2018 roku. W największym stopniu zwiększyły się ceny OMP. W mniejszym za to wzrosły ceny serów i PMP, podczas gdy ceny masła były mniejsze niż w 2018 roku.

(28.01.2020 za gospodarz.pl)

 


Współpraca