Indeks cen żywności FAO wzrósł po raz pierwszy po dwunastu spadkach. Co to oznacza dla konsumentów?

05.05.2023 -

Indeks cen żywności na świecie w kwietniu wzrósł do 127,2 pkt. ze 126,5 pkt. w marcu - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Jest to pierwszy wzrost indeksu po dwunastu z rzędu spadkach.

Wzrost indeksu cen żywności na świecie - pierwszy po dwunastu spadkach

"Nieznaczne odbicie indeksu w kwietniu było spowodowane gwałtownym wzrostem indeksu cen cukru, któremu towarzyszył wzrost indeksu cen mięsa, podczas gdy indeksy cen zbóż, nabiału i oleju roślinnego nadal spadały" - napisano.

W kwietniu 2022 roku indeks był na poziomie 158,4 pkt.

„Ważne jest, byśmy nadal bardzo uważnie śledzili ewolucję cen i przyczyny ich wzrostu. Gdy gospodarki wyjdą ze znacznego spowolnienia, popyt wzrośnie, wywierając presję na wzrost cen żywności” – powiedział Maximo Torero, cytowany w komunikacie FAO.

Dodał, że konieczne jest odnowienie porozumienia eksportu zbóż przez Morze Czarne, aby uniknąć kolejnych skoków cen pszenicy i kukurydzy.

Ceny żywności na świecie rosną: jak to wpłynie na sytuację na rynkach krajowych?

Jak podano w komunikacie FAO, indeks cen zbóż spadł w kwietniu 2023 r. o 1,7% w stosunku do marca i o 19,8% wobec kwietnia 2022 r. Ceny pszenicy na globalnym rynku spadły w kwietniu 2023 r. o 2,3%, głównie z powodu dużej dostępności tego zboża w Australii i Federacji Rosyjskiej. Światowe ceny kukurydzy spadły natomiast o 3,2%, ze względu na dostawy z Ameryki Południowej.

Według danych FAO, indeks cen olejów roślinnych spadł w ciągu miesiąca o 1,3%, odnotowując piąty z rzędu miesięczny spadek. Światowe ceny oleju palmowego były stabilne, podczas gdy notowania olejów: sojowego, rzepakowego i słonecznikowego spadały w ślad za przewidywanymi rekordami zbiorów soi w Brazylii. Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł o 1,7 procent, na co wpływ miał utrzymujący się słaby globalny popyt importowy na mleko w proszku i wyższa dostępność eksportowa sera w Europie Zachodniej.

Jak podała FAO, o 17,6% wzrósł w kwietniu indeks cen cukru, licząc w stosunku do marca 2023 r., osiągając najwyższy poziom od października 2011 r. Powodem wzrostu była mniejsza produkcja w Indiach, Chinach, Tajlandii i Unii Europejskiej, spowodowana suchą pogodą, a także opóźnienie rozpoczęcia zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii. Ponadto, ceny cukru rosły, ponieważ spodziewany jest wzrost popytu na etanol z trzciny cukrowej.

Indeks cen mięsa FAO wzrósł w ciągu miesiąca o 1,3%, głównie dzięki wyższym notowaniom mięsa wieprzowego oraz drobiu.

FAO opublikowała także nowy raport dotyczący podaży i popytu na zboża, w którym skorygowano prognozę światowej produkcji pszenicy na 2023 r. do 785 mln ton. To drugi co do wielkości wynik w historii, ale wciąż niższy niż w poprzednim sezonie.

FAO podniosła też swoją wcześniejszą prognozę światowego handlu zbożami w sezonie 2022/23, do 472 mln ton, co stanowi obecnie o około 2,2% poniżej rekordowego poziomu z poprzedniego sezonu.

(05.05.2023 za portalspozywczy.pl/PAP)


Współpraca