Innowacje w zakresie przetworów mlecznych i ich roślinnych zamienników podstawą strategii Nestlé
30.09.2020 -
W Konolfingen w Szwajcarii Nestlé otworzyło „Akcelerator R&D”. W tym centrum badawczym mają powstawać zrównoważone produkty mleczarskie i ich roślinne alternatywy.
Centrum ma na celu stworzenie platformy dla start-upów, studentów i naukowców, którzy wspólnie z Nestlé będą opracowywać innowacyjne produkty mleczarskie oraz roślinne. Ambicją koncernu jest, aby proces wprowadzania nowości na półki zajął jedynie pół roku.
Alternatywy produktów mleczarskich pochodzenia roślinnego są priorytetem dla grupy od czasu, gdy stery w Nestlé przejął Mark Schneider. W Europie Nestlé jest liderem w produkcji zamienników mięsa z marką Garden Gourmet; w USA grupa przejęła m.in. producenta zamienników mięsa Sweet Earth. Wkrótce międzynarodowy koncern wprowadzi na rynek roślinną odmianę płatków Nesquik, opartą na owsie i grochu.
- Innowacje w zakresie przetworów mlecznych i ich roślinnych alternatyw są podstawą strategii Nestlé, a także naszego programu zrównoważonego rozwoju. Jako firma wyznaczyliśmy ambitne cele klimatyczne. Jest to część naszej obietnicy tworzenia produktów, które są dobre dla konsumentów i dla naszej planety - powiedział dyrektor generalny podczas otwarcia nowego centrum badawczo-rozwojowego.
(30.09.2020 za dlahandlu.pl)