Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Przeciwdziałanie marnowaniu żywności z perspektywy prawnej”.

Szkolenie odbędzie się w godzinach 11:00 – 14:00, w dniu 28 listopada 2024 r., w Centrum Konferencyjnym „Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie. Jest to dziewiąte z cyklu dziewięciu szkoleń dedykowanych producentom i przetwórcom mleka w ramach realizowanego przez ZPPM zadania pt „Szkolenia – zrównoważony rozwój 2024”, dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka.


Cele realizowanego zadania:
Przyjęcie przez UE strategii „Zielony ład”, „Od pola do stołu”, „Bioróżnorodności” oraz innych wymogów w zakresie zrównoważonego rozwoju (raportowanie pozafinansowe – ESG), jak też przepisów w zakresie gospodarki opakowaniami (zarówno na poziomie UE i krajowym) oznacza duże zmiany w rolnictwie, produkcji i konsumpcji żywności, na które branża mleczarska nie jest przygotowana, co stanowi ryzyko dla rynku mleczarskiego w Polsce – jego konkurencyjności, rentowności, rosnących kosztów produkcji, spadku popytu, wzrostu cen produktów mlecznych.
Producenci i przetwórcy mleka, którzy przygotują się na te zmiany i odpowiednio wcześnie wdrożą określone działania, zapewnią sobie przewagę konkurencyjną. Analiza i dostosowanie się do przepisów związanych z szeroko rozumianym „zrównoważonym rozwojem” stanowi duże wyzwanie, dlatego należy dostarczyć producentom i przetwórcom mleka informacji na temat legislacji unijnej i polskiej i wynikających z niej wymogów. Pozwoli to na podniesienie ich kwalifikacji i umożliwi dostosowanie się do nowych wymagań.
 
Program szkolenia:
Godz. 10:30 – 11:00: Rejestracja uczestników i powitalna kawa

Godz. 11:00 – 12:00:
  • Omówienie kluczowych przepisów dotyczących przeciwdziałania marnowania żywności w szerokim ujęciu oraz kwestii praktycznych z nimi związanych m.in.:
- polska Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności
- terminy przydatności surowców – praktyka organów IJHARS oraz orzecznictwo sądowe
- znakowanie datą ważności produktu końcowego
- przekazywanie darowizn żywności, w tym bankom żywności
- wykorzystywanie pozostałości technologicznych powstających w procesie produkcyjnym

Godz. 12:00 – 12:30: przerwa kawowa
 
Godz. 12:30 – 14:00:
  • Zapoznanie uczestników z planowanymi zmianami prawnymi oraz możliwymi skutkami dla działalności w sektorze przetwórstwa mlecznego
  • Sesja pytań i odpowiedzi
 
Szkolenie poprowadzi mec. Michał Tracz, Partner w kancelarii prawnej Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.

Szkolenie jest dofinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka – liczba miejsc ograniczona. W razie pytań prosimy o kontakt z Sekretariatem ZPPM, pod numerem telefonu: +48 222 660 271

Formularz zgłoszeniowy

Współpraca