IX edycja targów WorldFood Poland

W dniach 18-20 kwietnia 2023 r. w EXPO XXI w Warszawie odbyły się targi WoldFood Poland poświęcone sektorowi spożywczemu. Na targach wystawiło się 289 firm, a 45% z nich pochodziło z 32 krajów. Odwiedzający mieli okazję poznać i degustować produkty, które jeszcze nie są dostępne na polskim rynku.

Po targach oprowadziła nas Agnieszka Szpanderska, dyrektor i organizator targów WorldFood Poland.

W ramach Oficjalnego Otwarcia Targów odbyła się debata na temat znaczenia polskich marek spożywczych w promocji naszego kraju, zorganizowanej przez Teraz Polska. Moderatorem debaty był dr Jarosław Górski z Wydziału Nauk Ekonomicznych UW, ekspert „Teraz Polska”, a prelegentami: Małgorzata Gośniowska-Kola, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Czesław Cieślak, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole i Michał Lipiński, dyrektor Konkursu Teraz Polska.

Wśród wystawców znalazły się pawilony narodowe z Tunezji, Ukrainy, Tajlandii, Grecji, Macedonii Północnej i Sri Lanki. Były też specjalne strefy Bellavitai Iberica dedykowanej kulinariom Włoch i Hiszpanii – oferującej szeroki wybór wysokiej jakości produktów spożywczych oraz trunków z obu krajów.

W pawilonie Bellavita odbyło się Food & Wine Academy, które zaoferowało uczestnikom niezwykłe doznania kulinarne. To właśnie tam goście mogli spróbować potraw przygotowanych przez tak wybitnych szefów kuchni jak: Emiliano Castagna z Włoskiej Akademii Kulinarnej oraz Anuelo Serra ze Stowarzyszenia Profesjonalnych Włoskich Kucharzy w Polsce. Dla miłośników kuchni włoskiej było to absolutnie niezapomniane doświadczenie.

Na tegorocznych targach po raz pierwszy pojawił się pawilon narodowy Macedonii Północnej, gdzie wystawcy prezentowali między innymi bogatą ofertę win. W nim też odbyły się spotkania B2B połączone z degustacją. Nie zabrakło również przedsiębiorców z Ukrainy, którzy bardzo licznie reprezentowali swój kraj.

W strefie spotkań handlowych odbyło się wiele rozmów, które umożliwiły nawiązanie kontaktów biznesowych z kupcami nie tylko z Polski, ale również z całego świata.

Licznie przybyli kupców z różnych formatów handlowych, w tym z sieci handlowych, aptek, sklepów specjalistycznych, sklepów internetowych oraz stacji benzynowych.

Wśród uczestników spotkań znaleźli kupcy m.in. z Auchan, Carrefour, Empik, Eurocash, Biedronka, Dr. Max, Dino Polska, PKN Orlen, Barbora.pl, NFTY, Medinn oraz Kuchnie Świata.

Targom towarzyszyła też bogata oferta merytoryczna – ponad 40 debat i prelekcji, a także liczne atrakcje i konkursy.

Podczas debat poruszono wiele istotnych kwestii dla branży spożywczej, od sposobów promowania polskich marek za granicą, przez kluczowe aspekty dotyczące systemu kaucyjnego, aż po najnowsze trendy na rynku suplementów diety czy żywności ekologicznej.

Najlepsze produkty wyłonione zostały w Konkursie o Złoty Medal. W Strefie Degustacji, zasiadający w Jury konkursu przedstawiciele sieci handlowych i sektora HoReCa, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz eksperci żywieniowi, mieli okazję przetestować ponad 130 produktów spożywczych oraz suplementów diety. Wspaniałe smaki i aromaty, które przeszły skrupulatną ocenę, pozwoliły wyłonić laureatów, których produkty zostały poddane ocenie publiczności targów. Jury wyłoniło 12 wyjątkowych produktów.

Laureaci Złotego Medalu w ramach nagrody otrzymali profesjonalną sesję fotograficzną wykonywaną przez fotografów ze studia „Od kuchni”. Dodatkowo, każdy produkt który otrzymał Złoty Medal został poddany ocenie publiczności.

W ramach Business Best Choice, produkt „Ku*Czak klasyk” firmy Plantway został wyłoniony przez uczestników targów i otrzymał nagrodę w postaci vouchera o wartości 10 000 zł na rzecz stoiska na kolejną edycję WorldFood Poland. Ponadto, w strefie Bellavita odwiedzający dokonali wyboru najlepszego produktu spośród 600 oferowanych przez 50 włoskich marek, którym został Panettone Pistacio – naturalny krem pistacjowy firmy Chiostro di Saronno.

X edycja WorldFood Poland odbędzie się w dniach 16-18 kwietnia 2024 w EXPO XXI w Warszawie.

 


Współpraca