Jak COVID-19 wpłynie na branżę mleczarską?

19.04.2020 -

Pandemia koronawirusa doprowadziła do tego, że notowania na rynku produktów mlecznych spadają w szczycie sezonu. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku gwałtownie zbliżają się do poziomu ceny interwencyjnej.

Rozprzestrzeniający się COVID-19 spowodował nagłe zamknięcie większości usług gastronomicznych, co wpłynęło na dostawców świadczących usługi w sektorze rolnym.

W efekcie sektor stanął w obliczu kryzysu spowodowanego przez zewnętrzne dla rolnictwa czynniki.

Nastroje na rynku produktów mlecznych są negatywne, a ceny spadają w szczycie sezonu.

Notowania odtłuszczonego mleka w proszku zbliżają się do poziomu ceny interwencyjnej, co wywiera ogromną presję na ceny zbytu.

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w marcu indeks cen produktów mlecznych na świecie, po czteromiesięcznym wzroście, uległ obniżeniu i ukształtował się na poziomie 203,5 punktów.

Jest to efekt spadków cen mleka w proszku, do czego przyczynił się mniejszy globalny popyt importowy wywołany pandemią COVID-19. W marcu spadły również ceny masła i sera.

W Polsce na przełomie marca i kwietnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, odnotowano ponowny spadek cen masła w blokach, przy jednoczesnym wzroście cen masła konfekcjonowanego.

W dniach od 30 marca do 5 kwietnia masło w blokach kosztowało przeciętnie 14,38 zł za kg. To o około 1% mniej niż tydzień wcześniej, o 0,3% mniej niż przed miesiącem i 17% mniej jak przed rokiem.

Cena zbytu masła konfekcjonowanego wyniosła 16,81 zł za kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o 10,5% niższa niż przed rokiem.

Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 9,97 zł za kg. To o 4,5% mniej niż tydzień wcześniej i o 11% mniej niż przed miesiącem.

Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,58 zł za kg. To nieznacznie bo o 0,4% więcej niż przed tygodniem, ale o 1% mniej niż miesiąc wcześniej.

Zdaniem przedstawicieli europejskiej organizacji zrzeszającej rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze Copa-Cogeca spadek cen może być ograniczony między innymi przez wdrożenie niezbędnych środków i uruchomienie prywatnego przechowywania wszystkich produktów mleczarskich.

(19.04.2020 za agropolska.pl)


Współpraca