Jak kształtuje się sytuacja na rynku najważniejszych produktów mleczarskich
08.01.2024 -
Firma Foodcom przeanalizowała sytuację rynkową najważniejszych produktów mleczarskich takich jak odtłuszczone mleko w proszku, ser gouda czy masło.
Odtłuszczone mleko w proszku
Na początku roku sytuację cenową odtłuszczonego mleka w proszku można było określić jako niestabilną. Produkt kupowany był głównie na bieżące potrzeby. Choć ceny gazu spadły i pojawiła się presja cenowa, koszty suszenia pozostały wysokie. Ceny SMP spadły po wejściu na rynek tańszego mleka. Mleko zaczęło drożeć w lutym, co spowodowało wzrost cen SMP i nabywców starających się kupować przed kolejną podwyżką. Do powolnego, ale stałego wzrostu przyczynił się także rosnący popyt. W marcu sytuacja się ustabilizowała, zapytania dotyczyły głównie starszych (tańszych) produktów, a kupujący czekali do ostatniej chwili.
W kwietniu zaczęły się pojawiać problemy magazynowe, pojawiło się więcej zapytań o ceny i warunki dostaw na drugą połowę roku. Kupujący zaakceptowali wyższe ceny na europejski produkt, ale wciąż czekali do ostatniej chwili. Niemniej jednak przedmiotem obrotu były stosunkowo duże wolumeny. W czerwcu zainteresowanie spoza Europy było niskie, a aktywność ogólnie spadła. Pod koniec miesiąca produkt był dostępny w dużych ilościach, a zadowalająca sprzedaż w poprzednich tygodniach sprawiła, że producenci nie odczuwali panicznej potrzeby pozbywania się towaru - zwraca uwagę Marcin Stradowski z firmy Foodcom
Ceny w Europie nieznacznie spadły. W trakcie Q3 ceny spadały. Jednakże, na początku ostatniego kwartału ubiegłego roku rozpoczęły wspinaczkę w górę wraz z pozostałymi produktami z kategorii dairy. Zaczynając z najniższego poziomu w 2023 roku - 2330 EUR/MT w połowie września, osiągnięty został pułap 2700 EUR na przełomie października i listopada. Po tym peaku, ceny spadły o około 200 EUR/MT na koniec roku.
Rynek masła
Na początku roku zainteresowanie Masłem nie było zbyt duże. W lutym cena Masła zaczęła rosnąć pod wpływem silnego popytu detalicznego na tłuszcze, a nabywcy wypatrywali pozostałych, tanich ofert, których nie było zbyt wiele. Z biegiem czasu cena masła zaczęła rosnąć z dnia na dzień. Panowało dużo niepewności i kontrakty na II i III kwartał 2023 roku zaczęły ustalać ceny od 5.
W marcu nawet w obrębie poszczególnych tygodni występowały znaczne wahania cen. Przed Wielkanocą kontraktów było wiele, a przed samym świętem popyt i ceny spadły, gdyż większość odbiorców była już zabezpieczona. Niektórzy producenci twierdzili, że cena rynkowa jest niższa od kosztów produkcji. Po wakacjach część wstrzymywała się z zakupami, licząc na obniżkę cen. Chociaż śmietana rzeczywiście stała się tańsza, producenci masła nie chcieli obniżać cen, w związku z czym nie byli w stanie sprzedawać znacznych ilości - mówi Marcin Stradowski
W maju podaż i popyt były obfite. Na horyzoncie można było dostrzec wyższe ceny w drugiej połowie roku. Znowu było dużo niepewności, a ceny rosły z tygodnia na tydzień, częściowo ze względu na wzrost ceny śmietany. Czerwiec zdominowany był przez zakupy na IV kwartał 2023 i I kwartał 2024 roku, a aktywność krótkoterminowa była zauważalnie niższa. Dzięki dużej ilości produktów przechowywanych w chłodniach, pomimo rosnących temperatur, ceny pozostały dość stabilne. W związku z wcześniejszym zaspokojeniem popytu rynkowego, pod koniec czerwca ceny masła nieznacznie spadły. W tym okresie dokonano niewielkiej liczby transakcji ze względu na rozpoczęcie sezonu wakacyjnego.
Podobnie jak w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, ceny masła w drugiej połowie roku gwałtownie rosły. Z poziomu 4400 EUR/MT, aż do 5750 pod koniec listopada. Produkcja świąteczna sezonowo zwolniła pod koniec roku, więc zauważyliśmy delikatną korektę na koniec roku - dodaje Marcin Stradowski
Ser gouda wreszcie z trendem rosnącym
W styczniu ubiegłego roku ceny serów spadały z tygodnia na tydzień. Na duże ilości nie było chętnych, a jednocześnie producenci chcieli spełnić swoje prognozy. W końcu musieli pogodzić się ze spadającymi cenami i próbowali sprzedać ser, zanim nie nadawał się już do spożycia. Europejski rynek goudy był wyjątkowo słaby, charakteryzował się wyjątkowo dużą podażą i niskim popytem. Tanie oferty na ten ser zniknęły z rynku już w lutym. W miarę zbliżania się Wielkanocy popyt wzrósł, ponieważ kupujący chcieli zabezpieczyć wystarczające ilości dla sklepów. W rezultacie ceny również wzrosły. W marcu skończył się okres zakupów przedświątecznych i wzrost cen wyhamował. Większa podaż mleka wpłynęła na zwiększenie dostępności serów na rynku. W kwietniu popyt na sery wzrósł i zaakceptowano podwyżkę cen. Kupujących było więcej niż sprzedających, a większość transakcji dotyczyła dostaw w tym samym miesiącu. Cena była stosunkowo stabilna i wykazywała lekką tendencję wzrostową.
W maju producenci utrzymywali cenę na wysokim i stabilnym poziomie, ponieważ nie było wolnych mocy produkcyjnych. Kupujący byli skłonni zapłacić więcej niż dotychczas, o ile dostawa przypadała w tym samym tygodniu – zakupy dokonywane były głównie na bieżące potrzeby. W czerwcu sery można było łatwo znaleźć na rynku, a ci, którzy mogli, podnieśli ceny. Po kilku tygodniach wzrostów cena w końcu się ustabilizowała – często zdarza się, że kupujący po dłuższych wzrostach cofają się o krok, aby zobaczyć, co się stanie. Rozpoczął się sezon wakacyjny, a co za tym idzie, wzrosło zainteresowanie popularnymi kierunkami wakacyjnymi. Pod koniec czerwca Goudę kupowali praktycznie wyłącznie kupcy z Europy Południowej. Jednocześnie ceny utrzymywały się na relatywnie stabilnym, wysokim poziomie w porównaniu do pozostałych artykułów mleczarskich.
Również Gouda podążała trendem wzrostowym produktów mleczarskich. Druga połowa roku charakteryzowała się stopniowymi podwyżkami cen. Szczyt cen został osiągnięty pod koniec listopada - poziom około 4200 EUR/MT. Grudzień charakteryzował się korektą cen o wielkości około 200 EUR/MT - mówi Marcin Stradowski
Dobrze wiedzieć
- Dzięki dużej zawartości wapnia, spożywany w odpowiednich ilościach wzmacnia kości i przeciwdziała osteoporozie.
- Gouda jest dostępna w różnych smakach, od łagodnego po intensywny i pikantny. W zależności od okresu dojrzewania ser może mieć różny stopień twardości i intensywność smaku.
(08.01.2024 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)