Jak ograniczyć marnowanie żywności?

26.10.2022 -

Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk uczestniczył dziś w konferencji naukowej „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”.

W trakcie konferencji naukowcy przedstawili wyniki badań dotyczących marnowania żywności w Polsce oraz pokazali narzędzia pomocne w walce z tym zjawiskiem. Prelegenci zaprezentowali także obowiązujące przepisy prawne w tym zakresie i podzielili się dobrymi praktykami.

Skala marnowania żywności

Wicepremier Henryk Kowalczyk, który otworzył dzisiejszą konferencją naukową, podkreślił, że zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy widmo głodu na świecie staje się coraz bardziej realne, bezpieczeństwo żywnościowe jest wyjątkowo ważne.

– W Polsce, gdzie czujemy się bezpiecznie pod tym względem, może być nam trudno zrozumieć, że gdzieś na świecie może komuś brakować jedzenia – zauważył szef resortu rolnictwa.

Jak przypomniał wicepremier Kowalczyk, według danych FAO na świecie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności, w Polsce zaś – 5 mln ton.

Żywność marnuje się na różnych etapach, ale najwięcej u konsumenta – 60% Dlatego prowadzona przez MRiRW kampania „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!” ma na celu przede wszystkim zwiększanie świadomości wśród konsumentów.

Po 15% wynoszą straty żywności w przetwórstwie i handlu. Jak podkreślił szef resortu rolnictwa, choć te liczby są mniejsze, to nadal za duże.

– Przed przetwórstwem i handlem stoją wyzwania, aby zminimalizować straty żywności. Ważne są właściwe: pakowanie produktów, przechowywanie ich i zachowywanie ciągu chłodniczego – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Kampania MRiRW „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”

– Zdajemy sobie sprawę, że – choć niemożliwe jest całkowite uniknięcie marnowania żywności – dobrze, żeby dzięki prowadzonym działaniom udało się chociaż zmniejszyć skalę problemu – powiedział szef resortu rolnictwa.

Jak zaznaczył wicepremier Kowalczyk, w prowadzonej przez MRiRW kampanii skierowanej do konsumentów pokazujemy, jak można w łatwy sposób poprawić nasze nawyki dotyczące: planowania zakupów, prawidłowego przechowywania poszczególnych produktów oraz dzielenia się tym, czego sami nie zjemy.

Co wyrzucamy?

– Naszą polską tradycją zawsze był szacunek do chleba. Znakiem czasów jest, że obecnie pieczywo znajduje się na liście najczęściej wyrzucanych produktów w naszych domach. Marnują się także świeże owoce i warzywa, produkty mleczne i wędliny. Zwiększenie świadomości, jak prawidłowo przechowywać te produkty oraz wdrożenie dobrych nawyków dają szanse, że skala problemu się zmniejszy – powiedział szef resortu rolnictwa.

Nie zjesz? Podziel się!

Wicepremier Kowalczyk zauważył, że choć wielu z nas chętnie podzieliłoby się nadmiarem żywności, często brakuje nam wiedzy, jak to zrobić.

– Tu ważna jest rola organizacji pozarządowych – aby pośredniczyć i czynnie uczestniczyć w przekazywaniu niewykorzystanej żywności – zaznaczył szef resortu rolnictwa.

Wicepremier dodał, że w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) wdrażamy program dofinansowania centrów przechowalniczych dla organizacji pozarządowych, aby pomóc im przekazywać żywność potrzebującym.

Dobre praktyki i narzędzia

Dzisiejsza konferencja naukowa podzielona była na 2 części: w pierwszej prelegenci zaprezentowali wyniki badań naukowych dotyczące marnowania żywności w Polsce oraz obowiązujące przepisy prawne w tym zakresie. Druga część natomiast była poświęcona wymianie dobrych praktyk.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk wyraził nadzieję, że konferencja przyniesie dobre efekty, które pomogą zminimalizować problem marnowania żywności w Polsce.

Całość konferencji można obejrzeć na kanale MRiRW pod adresem:

(26.10.2022 za MRiRW)


Współpraca