Jak Polacy radzą sobie ze skutkami wzrostu cen żywności? Są 3 główne sposoby
25.09.2023 -
Polacy próbują radzić sobie ze skutkami wzrostu cen żywności na wiele sposobów: poprzez kupowanie tańszych produktów, zmniejszenie ilości kupowanej żywności i ograniczanie jedzenia.
Jak Polacy radzą sobie ze skutkami wzrostu cen żywności?
Jak wynika z danych firmy Ipsos aż 45% Polek i Polaków oszczędza na produktach żywnościowych. To wzrost o kilkanaście punktów procentowych w stosunku do ostatniej fali tego badania, przeprowadzonego w 2021 roku.
Ipsos Poland przygotował 13. Edycję badania Trendy w Zwyczajach Żywieniowych (tzw. Food Trends), realizowanego od 2005 roku. To jedna z największych w Polsce analiz na temat odżywiania i gotowania, śledząca opinie konsumentów o różnych produktach spożywczych, a także o postawach związanych ze zdrowiem.
W obecnej fali badania pogłębiono nowe tematy, w tym m.in. zagadnienie związane ze wzrostem cen i sposobami polskich konsumentów na inflację. Dane raportu „Food Trends” pokazują, że zdecydowana większość Polek i Polaków mocno odczuwa wzrost cen produktów spożywczych – odsetek tych osób wzrósł dynamicznie w ciągu ostatnich dwóch lat.
W konsekwencji, Polacy próbują radzić sobie ze skutkami wzrostu cen żywności na wiele sposobów: poprzez kupowanie tańszych produktów, zmniejszenie ilości kupowanej żywności i ograniczanie jedzenia. Dobrą informacją jest natomiast coraz większa troska o niemarnowanie żywności. Warto również zwrócić uwagę, że tegoroczne dane uwidaczniają trend częstszego sięgania po produkty „z półek o krótkim terminie ważności” oraz szersze korzystanie z marek własnych.
(25.09.2023 za portalspozywczy.pl)