Jak rozumieć informację na etykietach: najlepiej spożyć przed, często dobre dłużej

Walka z marnowaniem żywności to złożone wyzwanie, które wymaga wielu działań, w tym skupienia się zarówno na jakości żywności, jak i trwałej zmianie w zachowaniu konsumentów. Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt i ser, generalnie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, jeśli są spożywane pod koniec lub tuż po ich okresie przydatności do spożycia. 68% jogurtów sprzedawanych w Europie ma oznaczenie na opakowaniu „należy spożyć do”. W związku z tym konsumenci przestrzegają w większości tych wskazówek i wyrzucają produkty pod koniec okresu przydatności do spożycia, niezależnie od tego, że często pozostają one bezpieczne, smaczne i pożywne.



Połączone siły przeciwko marnowaniu żywności

Chr. Hansen został partnerem kampanii zainicjowanej przez firmę Too Good To Go we Francji, Danii i w Polsce. Too Good To Go to jedna z wiodących organizacji promujących walkę z marnowaniem żywności. Wraz z innymi firmami zobowiązaliśmy się do pomocy w ograniczeniu marnowania żywności, spowodowanego niewłaściwym zrozumieniem przez konsumentów informacji zawartych na etykietach. Określenia terminu przydatności do spożycia są niejasne i słabo rozumiane przez konsumentów, z tego też względu są źródłem marnowania żywności po stronie konsumenta.

Nasza firma nawiązała współpracę z Too Good To Go, aby pomóc zwiększyć świadomość, w jaki sposób znakowanie terminu przydatności do spożycia może zapobiegać marnowaniu żywności. Na przykład 53% Francuzów nie potrafi wyraźnie odróżnić „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”, co prowadzi do 20% marnowania żywności we francuskich gospodarstwach domowych. Zarówno Chr. Hansen, jak i Too Good To Go chcą, aby więcej produktów spożywczych oznaczonych było etykietą „najlepiej spożyć przed, często dobre dłużej”.

Jak właściwie rozumieć etykiety żywności i daty ważności?

Należy spożyć do jest to termin przydatności do spożycia, a jednocześnie środek bezpieczeństwa. Po upływie tej daty żywność nie powinna być spożywana, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dotyczy to w szczególności świeżej i łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby.

Najlepiej spożyć przed jest zobowiązaniem producenta, że produkt nie zmieni swoich właściwości w zakresie smaku, wyglądu, zapachu i konsystencji do określonej daty. Do niej produkt z pewnością będzie smakował najlepiej. Przy prawidłowym przechowywaniu produkt często może być bezpiecznie spożywany po jego upływie. 1

Zmniejszenie odpadów jogurtowych o 2 mln ton do 2025 r.

„Walka z marnowaniem żywności jest kluczowym elementem naszych celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, a dobre bakterie, które mogą pomóc w walce z marnowaniem żywności, są naszym strategicznym obszarem zainteresowania.

Technologia fermentacji z efektem bioprotekcyjnym to całkowicie naturalny sposób zapobiegania psuciu się żywności. Ochrona przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów umożliwia wydłużenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych i w ten sposób przyczynia się do zmniejszenia marnotrawienia żywności. Jest to całkowicie bezpieczne rozwiązanie oparte na tradycyjnych metodach fermentacji.

Zwiększenie świadomości konsumentów i zrozumienie znakowania „terminy przydatności do spożycia” jest ważnym początkiem podróży, ale tylko początkiem. Chcielibyśmy, aby wszystkie fermentowane produkty mleczne w Europie były oznaczone jako „najlepiej spożyć przed, często dobre dłużej”, ponieważ wiemy, że to znakowanie wspiera walkę z marnotrawieniem żywności.

Chr. Hansen zobowiązuje się do ograniczenia marnowania jogurtu o 2 miliony ton do 2025 roku. Zapraszamy producentów żywności i sieci handlowe do współpracy w walce z marnotrawieniem żywności w całym łańcuchu wartości.

(Informacja prasowa Chr. Hansen)


Współpraca