Jaka jest opłacalność produkcji mleka w czasach zarazy?

28.04.2020 -

Na rynku mleka ma miejsce trudna sytuacja. Wynika ona z ograniczonego eksportu oraz zbytu produktów mleczarskich. Wpłynęło to na niższe ceny skupu tego surowca przez mleczarnie.

Mleczarnie w marcu płaciły za skupione od rolników mleko stawki zbliżone do tych notowanych w lutym. Średnia cena w tym miesiącu wyniosła 1,37 złotych za litr surowca.

Cena mleka w marcu była więc na takim samym poziomie jak w lutym, kiedy to również wyniosła 1,37 zł za litr. Dla porównania w marcu 2019 r. mleczarnie płaciły za ten surowiec 1,39 zł za litr.

Producenci mleka z 4 województw otrzymywali za surowiec stawkę przekraczającą 1,4 zł. Tyle płaciły mleczarnie w woj. podlaskim i lubuskim (1,42 zł/l) oraz opolskim i dolnośląskim (1,41 zł/l).

Mleczarnie najmniej płaciły producentom mleka z województwa małopolskiego (1,27 zł/l), łódzkiego (1,29 zł/l) oraz świętokrzyskiego i kujawsko-pomorskiego (1,32 i 1,33 zł/l).

Eksperci, jak podaje TVP1 szacują, że w kwietniu cena mleka będzie jednak znacznie niższa. Spadki mogą sięgać nawet 10 groszy za litr.

Ceny skupu mleka będą maleć głównie z powodu spadających cen zbytu artykułów mleczarskich.

Masło w blokach czy mleko w proszku w ciągu miesiąca potaniały o około 2 zł i kosztują odpowiednio 11-11,5 zł za kg oraz 7,9 – 8,3 za kg.

Sery dojrzewające w sprzedaży hurtowej również są tańsze i kosztują od 11,5 do 12,5 zł za kg.

(28.04.2020 za agropolska.pl)


Współpraca