KE: ceny produktów mlecznych nadal rosły w I kwartale

30.03.2022 -

Ceny w UE na standardowe produkty mleczne osiągnęły już bardzo wysoki poziom pod koniec 2021 r. i nadal rosły w pierwszym kwartale 2022 r.

Wzrost wyższy niż w 2021 r.

Ubiegłoroczny poziom nadal jest wyraźnie przekroczony we wszystkich kategoriach – zwłaszcza masła i mleka w proszku, ale także serów. Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku Komisji Europejskiej.

Eksperci przypisują gwałtowny wzrost cen obserwowany od sierpnia 2021 r. przede wszystkim ze stagnacją podaży mleka na całym świecie i utrzymującym się dobrym popytem na rynkach międzynarodowych.

Najbardziej zdrożało masło i odtłuszczone mleko w proszku

Według informacji Komisji Europejskiej średnia cena masła w UE w dniu 20 marca 2022 r. wyniosła 631 euro/100 kg i tym samym przekroczyła poziom z poprzedniego roku aż o aż 61%. Odtłuszczone mleko w proszku wyceniono na 392 euro/100 kg, czyli o 60% więcej niż rok wcześniej. Średnia wartość 481 euro/100 kg została osiągnięta dla pełnego mleka w proszku, co odpowiada wzrostowi o 52% w porównaniu z rokiem poprzednim. Cena sera cheddar wykazywała niewielki wzrost w ciągu ostatniego roku, ale wyraźnie wzrosła w pierwszym kwartale 2022 r. Przy 369 euro/100 kg w dniu 20 marca wykazał wzrost o 20% w porównaniu z poziomem z poprzedniego roku.

Ograniczona produkcja mleka

Oprócz dobrego popytu na pozytywny rozwój cen przyczyniła się również ograniczona podaż mleka w UE i najważniejszych międzynarodowych krajach produkcyjnych. Według Komisji Europejskiej dostawy surowego mleka w UE w styczniu 2022 r. były o 0,7% niższe od poziomu z poprzedniego roku, po stagnacji w poprzednich miesiącach.

Od początku nowego sezonu mlecznego (czerwiec 2021) do stycznia 2022 w Nowej Zelandii produkcja mleka była o 3,8% niższa w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, Australia odnotowała spadek o 2,6% (od lipca do stycznia). W styczniu 2022 r. USA przetworzyły o 1,6% mniej surowego mleka niż w tym samym miesiącu 2021 r.

Rosnące koszty produkcji

Z jednej strony spadająca produkcja mleka surowego jest spowodowana złymi warunkami pogodowymi, zwłaszcza w Oceanii. Jednocześnie gwałtowny wzrost kosztów produkcji wpływa hamująco na produkcję mleka. Według wyliczeń Komisji Europejskiej w połowie marca 2022 r. koszty energii dla rolników w UE były o 54% wyższe, a ceny pasz o 25% wyższe niż w poprzednim miesiącu. Dla porównania: w lutym 2022 r. ceny surowego mleka w UE wzrosły średnio o 0,6% w porównaniu z poprzednim miesiącem.

(30.03.2022 za farmer.pl)


Współpraca