Kolejny silny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
17.08.2016 -
Na odbywającej się 16 sierpnia br. 170 aukcji Global Dairy Trade zanotowano bardzo wysoki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł aż o 12,7%. Mleko w proszku zyskało w ciągu 2 tygodni 18,9%!
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, po raz drugi z rzędu mieliśmy do czynienia ze wzrostem cen produktów mlecznych. Indeks cen GDT zwiększył się do poziomu 833 pkt., co stanowi wzrost o 12,7% w stosunku do aukcji z 2 sierpnia i jest najsilniejszym wzrostem od września 2015 roku.
Na tak silny wzrost nałożyły się zwyżki wartości wszystkich ośmiu produktów oferowanych na platformie. Wzrosty cen prezentują się następująco:
- Pełne mleko w proszku o 18,9%;
- Maślanka w proszku o 18,1%;
- Kazeina podpuszczkowa o 16,3%;
- Masło o 14,1%;
- Ser Cheddar o 8,9%;
- Bezwodny tłuszcz mleczny o 8,4%;
- Laktoza o 3,5%;
- Odtłuszczone mleko w proszku o 3%.
Największy wzrost zanotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, którego cena osiągnęła poziom 2695 dol./t. W ciągu 6 miesięcy produkt ten zdrożał na platformie Global Dairy Trade o ponad 40%.
Jest to największy wzrost od 15 września 2015 roku, kiedy to w ciągu dwóch tygodni Indeks GDT, podsumowujący wyniki długoterminowych kontraktów nowozelandzkiej spółdzielni Fonterra, wzrósł o rekordowe 16,5%. Oby w bieżącym roku nie powtórzył się ubiegłoroczny scenariusz, kiedy to po kilku silnych wzrostach z kolei nastąpiły spadki wartości produktów mlecznych.
Kolejna 171 aukcja GDT odbędzie się 6 września 2016 roku.
(17.08.2016 za Łukasz Głuchowski, farmer.pl)