Kolejny spadek cen na aukcji GDT
03.03.2020 -
Na odbywającej się 3 marca 2020 roku 255 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -1,2% w stosunku do aukcji z dnia 18 lutego 2020 roku, a średnia cena wyniosła do 3112 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 978 do poziomu 966 pkt., co stanowi spadek o -1,2% w stosunku do aukcji z 18 lutego 2020 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Wzrosła cena trzech produktu, a ceny pięciu spadły. Najbardziej spadły ceny: maślanki w proszku – o -4,8%, sera Cheddar – o _4,7%. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +5,7%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 25576 t wobec 28181 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -1,7%, cena – 4302 USD/t;
- Masło – wzrost o +1,0%, cena – 4131 USD/t;
- Maślanka w proszku – spadek o -4,8%, cena – 2718 USD/t;
- Ser Cheddar – spadek o -4,7%, cena – 4285 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +5,7%, cena – 871 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +0,5%, cena – 9891 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -3,2%, cena – 2747 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -0,5%, cena – 2952 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana
Kolejna 256 aukcja GDT odbędzie się 17 marca 2020 roku.
(03.03.2020 za globaldairytrade.info)