Kolejny spadek cen na aukcji GDT

18.02.2020 -

Na odbywającej się 20 lutego 2020 roku 254 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -2,9% w stosunku do aukcji z dnia 4 lutego 2020 roku, a średnia cena wyniosła do 3176 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1007 do poziomu 978 pkt., co stanowi spadek o -2,9% w stosunku do aukcji z 4 lutego 2020 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów trzy nie był oferowane – słodka serwatka w proszku, maślanka w proszku i laktoza. Wzrosła cena tylko jednego produktu – sera Cheddar o +5,3%. Cena pozostałych produktów spadła. Najbardziej spadły ceny: bezwodnego tłuszczu mlecznego – o -5,5%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 28181 t wobec 29006 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -5,5%, cena – 4379 USD/t;
  • Masło – spadek o -3,9%, cena – 4090 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +5,3%, cena – 4526 USD/t;
  • Laktoza – nie była oferowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -0,9%, cena – 9873 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -2,6%, cena – 2840 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -2,6%, cena – 2966 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 255 aukcja GDT odbędzie się 3 marca 2020 roku.

(18.02.2020 za globaldairytrade.info)


Współpraca