Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

21.01.2020 -

Na odbywającej się 21 stycznia 2020 roku 252 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +1,7% w stosunku do aukcji z dnia 7 stycznia 2020 roku, a średnia cena wyniosła do 3434 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1039 do poziomu 1056 pkt., co stanowi wzrost o +1,7% w stosunku do aukcji z 7 stycznia 2020 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku. Cena jednego produktu spadła – bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -2,6%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: masła – o +5,5% i odtłuszczonego mleka w proszku – o +5,4%. Wzrosła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 33 165 t wobec 33 050 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -2,6%, cena – 4821 USD/t;
  • Masło – wzrost o +5,5%, cena – 4250 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +0,6%, cena – 4048 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +0,5%, cena – 806 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +0,7%, cena – 9375 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +5,4%, cena – 3036 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,4%, cena – 3233 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 253 aukcja GDT odbędzie się 4 lutego 2020 roku.

(21.01.2020 za globaldairytrade.info)


Współpraca