Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
19.11.2019 -
Na odbywającej się 19 listopada 2019 roku 2487 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +1,7% w stosunku do aukcji z dnia 5 listopada 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3481 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1052 do poziomu 1071 pkt., co stanowi wzrost o +1,7% w stosunku do aukcji z 5 listopada 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – maślanka w proszku i słodka serwatka w proszku. Spadła cena dwóch produktów – masło – o -1,3% i bezwodny tłuszcz mleczny – o -1,5%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena: kazeiny podpuszczkowej – o +5,6%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 37 968 t wobec 38 681 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -1,5%, cena – 5108 USD/t;
- Masło – spadek o -1,3%, cena – 4061 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +2,5%, cena – 3701 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +1,3%, cena – 775 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +5,6%, cena – 7668 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +3,3%, cena – 3017 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,2%, cena – 3321 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 249 aukcja GDT odbędzie się 3 grudnia 2019 roku.
(19.11.2019 za globaldairytrade.info)