Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
16.04.2019 -
Na odbywającej się 16 kwietnia 2019 roku 234 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +0,5% w stosunku do aukcji z dnia 2 kwietnia 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3447 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1076 do poziomu 1082 pkt., co stanowi wzrost o +0,5% w stosunku do aukcji z 2 kwietnia 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – maślanka w proszku i słodka serwatka w proszku, a cena trzech spadła: laktozy – o -3,4%, kazeiny podpuszczkowej – o -2,4% i pełnego mleka w proszku – o -0,7%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +4,2% i masła – o +3,5%.
Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 16 166 t wobec 17 854 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +4,2%, cena – 6126 USD/t;
- Masło – wzrost o +3,5%, cena – 5544 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +1,4%, cena – 4319 USD/t;
- Laktoza – spadek o -3,4%, cena – 912 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o -2,4%, cena – 6460 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,2%, cena – 2462 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -0,7%, cena – 3269 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana
Kolejna 236 aukcja GDT odbędzie się 7 maja 2019 roku.
(16.04.2019 za globaldairytrade.info)