Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
05.03.2019 -
Na odbywającej się 5 marca 2019 roku 231 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +3,3% w stosunku do aukcji z dnia 19 lutego 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3309 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1014 do poziomu 1909 pkt., co stanowi wzrost o +3,3% w stosunku do aukcji z 19 lutego 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku, a cena dwóch spadła – kazeiny podpuszczkowej – o -0,1% i odtłuszczonego mleka w proszku – o -4,3%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena maślanki w proszku – o +11,0%.
Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 23 930 t wobec 25 324 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,9%, cena – 5837 USD/t;
- Masło – wzrost o +3,7%, cena – 4573 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +11,0%, cena – 3480 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +6,6%, cena – 3888 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +0,6%, cena – 1009 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o -0,1%, cena – 5649 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -4,3%, cena – 2462 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +6,0%, cena – 3186 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana
Kolejna 232 aukcja GDT odbędzie się 19 marca 2019 roku.
(05.03.2019 za globaldairytrade.info)