Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

05.03.2019 -

Na odbywającej się 5 marca 2019 roku 231 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +3,3% w stosunku do aukcji z dnia 19 lutego 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3309 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1014 do poziomu 1909 pkt., co stanowi wzrost o +3,3% w stosunku do aukcji z 19 lutego 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku, a cena dwóch spadła – kazeiny podpuszczkowej – o -0,1% i odtłuszczonego mleka w proszku – o -4,3%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena maślanki w proszku – o +11,0%.

Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 23 930 t wobec 25 324 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,9%, cena – 5837 USD/t;
  • Masło – wzrost o +3,7%, cena – 4573 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +11,0%, cena – 3480 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +6,6%, cena – 3888 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +0,6%, cena – 1009 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -0,1%, cena – 5649 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -4,3%, cena – 2462 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +6,0%, cena – 3186 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 232 aukcja GDT odbędzie się 19 marca 2019 roku.

(05.03.2019 za globaldairytrade.info)


Współpraca