Kolejny wzrost cen na aukcji GDT
02.01.2019 -
Na odbywającej się 2 stycznia 2019 roku 227 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +2,8% w stosunku do aukcji z dnia 18 grudnia 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 2986 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 879 do poziomu 919 pkt., co stanowi wzrost o +2,8% w stosunku do aukcji z 18 grudnia 2018 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów tylko jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: maślanki w proszku – o +9,3% i odtłuszczonego mleka w proszku – o +7,9.
Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 28 651 t wobec 36 181 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,9%, cena – 5137 USD/t;
- Masło – wzrost o +3,9%, cena – 4076 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +9,3%, cena – 3252 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +3,2%, cena – 3371 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +1,6, cena – 948 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +1,3%, cena – 5123 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +7,9%, cena – 2201 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,2%, cena – 2705 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 228 aukcja GDT odbędzie się 15 stycznia 2019 roku.
(02.01.2019 za globaldairytrade.info)