Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
19.04.2017 -
Na odbywającej się 18 kwietnia 2017 roku 186 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,1% w stosunku do aukcji z dnia 4 kwietnia 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3139 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen 2 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 987 do poziomu 1018 pkt., co stanowi wzrost o +3,1% w stosunku do aukcji z 4 kwietnia 2017 roku.
Wzrosły ceny sześciu produktów oferowanych na platformie, a ceny dwóch spadły. Najbardziej spadła cena kazeiny podpuszczkowej – o -3,8%, a bezwodnego tłuszczu mlecznego – o 0,5%. Największy wzrost zanotował ser Chedar – o +6,0%. Wzrosła też cena proszków mlecznych: pełnego mleka w proszku – o +3,5%, a odtłuszczonego mleka w proszku – aż o +7,1%. Podrożało też masło – o +2,9%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -0,5%, cena – 5930 USD/t;
- Masło – wzrost o +2,9%, cena – 4892 USD/t;
- Maślanka w proszku – n.a. cena – 1720 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +6,0%, cena – 3462 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +1,2%, cena – 935 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o -3,8%, cena – 6020 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +7,1%, cena – 2044 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +3,5%, cena – 2998 USD/t.
Kolejna 187 aukcja GDT odbędzie się 2 maja 2017 roku.
(19.04.2017 za globaldairytrade.info)