Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
04.04.2017 -
Na odbywającej się 4 kwietnia 2017 roku 185 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +1,6% w stosunku do aukcji z dnia 21 marca 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3005 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen 4 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 972 do poziomu 987 pkt., co stanowi wzrost o +1,6% w stosunku do aukcji z 21 marca 2017 roku.
Wzrosły ceny czterech produktów oferowanych na platformie, a ceny czterech spadły. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -12,2%, natomiast największy wzrost zanotowała kazeina podpuszczkowa – o +6,9%. Wzrosła też cena pełnego mleka w proszku – o +2,4%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,5%, cena – 5936 USD/t;
- Masło – spadek o -1,6%, cena – 4751 USD/t;
- Maślanka w proszku – spadek o -12,2, cena – 1588 USD/t;
- Ser Cheddar – spadek o -4,0%, cena – 3288 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +2,2%, cena – 924 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +6,9%, cena – 6260 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -0,8%, cena – 1913 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,4%, cena – 2924 USD/t.
Kolejna 186 aukcja GDT odbędzie się 18 kwietnia 2017 roku.
(04.04.2017 za globaldairytrade.info)