Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

07.02.2017 -

Na odbywającej się 7 lutego 2017 roku 181 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +1,3% w stosunku do aukcji z dnia 17 stycznia 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3537 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen 5 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Ceny 3 produktów spadły. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1,040 do poziomu 1,054 pkt., co stanowi wzrost o +1,3% w stosunku do aukcji z 17 stycznia 2017 roku.

Wzrosły ceny pięciu produktów oferowanych na platformie, a ceny trzech spadły. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +12,4% masła – 0 4,9% i bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +4,07%. Największy spadek zanotowała maślanka w proszku – o -7,5%.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +4,07%, cena – 5765 USD/t;
  • Masło – wzrost o +4,9%, cena – 4593 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -7,5%, cena – 2254 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -3,7%, cena – 3798 USD/t;
  • Laktoza – spadek o +12,4%, cena – 910 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -0,4%, cena – 6445 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,1%, cena – 2608 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,0%, cena – 3314 USD/t.

Kolejna 182 aukcja GDT odbędzie się 21 lutego 2017 roku.

(07.02.2017 za globaldairytrade.info)


Współpraca