Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
06.12.2016 -
Na odbywającej się 6 grudnia 2016 roku 177 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,5% w stosunku do aukcji z dnia 15 listopada br., a średnia cena wyniosła 3,622 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen 7 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł do poziomu 1.082 pkt., co stanowi wzrost o +3,5% w stosunku do aukcji z 15 listopada.
Wzrosły ceny siedmiu produktów oferowanych na platformie. Najbardziej wzrosła cena laktozy o +10,6% i pełnego mleka w proszku – o +4,9%. Spadek cent zanotowała tylko maślanka w proszku – o -2,6%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,9%, cena – 5,500 USD/t;
- Masło – wzrost o +1,7%, cena – 4,262 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o -2,6%, cena – 2,408 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +2,2%, cena – 3,752 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +10,6%, cena – 873 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +2,3%, cena – 6,201 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,4%, cena 2,570 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +4,9%, cena – 3,593 USD/t.
Kolejna 178 aukcja GDT odbędzie się 20 grudnia 2016 roku.
(06.12.2016 za globaldairytrade.info)