Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

07.09.2016 -

Na odbywającej się 6 września br. 171 aukcji Global Dairy Trade zanotowano znaczny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o 7,7% w stosunku do aukcji z dnia 16 sierpnia br.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, po raz kolejny wzrosły ceny produktów mlecznych. Indeks cen GDT zwiększył się do poziomu 898 pkt., co stanowi wzrost o 7,7% w stosunku do aukcji z 16 sierpnia.

Wzrosły ceny wszystkich ośmiu produktów oferowanych na platformie. Najbardziej, bo aż o 15,4% wzrosła centa bezwodnego tłuszczu mlecznego, masła – o 14,9 %, a o 10% cena odtłuszczonego mleka w proszku.

Wzrosty cen prezentują się następująco:

  • Pełne mleko w proszku –o 3,7%, cena – 2,793 USD
  • Maślanka w proszku – o 6,8%, cena – 2,070 USD
  • Kazeina podpuszczkowa o 6,7%, cena – 6,720 USD
  • Masło – o 14,9%, cena – 3,764 USD
  • Ser Cheddar o 9%, cena – 3,436 USD
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – o 15,4%, cena – 4,769 USD
  • Laktoza – o 2%, cena – 787 USD
  • Odtłuszczone mleko w proszku – o 10%, cena 2,224 USD.

Kolejna 172 aukcja GDT odbędzie się 20 września 2016 roku.

(07.09.2016 za globaldairytrade.info)


Współpraca