Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na internetowej platformie Global Dairy Trade
02.06.2016 -
Czerwiec rozpoczynamy od wzrostu cen na nowozelandzkiej giełdzie produktów mlecznych. Przetwory oferowane na internetowej platformie Global Dairy Trade zdrożały o 3,4%.
Średnia cena kontraktów zawieranych podczas sesji zakończonej 1 czerwca br. wyniosła 2329 dol./t. Daje nam to wzrost wartości w stosunku do ostatniego podsumowania aukcji (17 V br.) o 3,4%. Wynik sprzed dwóch tygodni również był dodatni i wyniósł 2,6%.
Na wzrost średniej wartości cen nałożyły się zwyżki niemal wszystkich produktów oferowanych na platformie GDT:
- maślanka w proszku o 14,2%,
- odtłuszczone mleko w proszku o 12,1%,
- ser Cheddar o 7,8%,
- laktoza o 4,7%,
- masło o 3,2%,
- bezwodny tłuszcz mleczny o 2,8%.
W stosunku do notowań sprzed dwóch tygodni spadła cena:
- pełnego mleka w proszku o 1,7%,
- kazeiny podpuszczkowej o 1,6%.
Analizując powyższe wyniki należy przede wszystkim podkreślić duży wzrost, aż o 14%, wartości maślanki w proszku (do poziomu 1765 dol./t). Dużo zyskało również odtłuszczone mleko w proszku (12,1%) osiągając cenę na poziomie 1867 dol./t. Oby obecna tendencja wzrostowa była zapowiedzią długo oczekiwanej poprawy koniunktury na rynku mleka.
Następny 166 przetarg platformy GlobalDairy Trade odbędzie się dnia 15 czerwca 2016 r.
(02.06.2016 za Łukasz Głuchowski farmer.pl)