Kolejny wzrost wartości produktów mlecznych na aukcji GDT
19.12.2023 -
Na odbywającej się 19 grudnia 2023 roku 346 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +2,3% w stosunku do aukcji z dnia 5 grudnia 2023 roku. Średnia cena wyniosła 3388 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1002 pkt., do poziomu 1025 pkt., co stanowi wzrost o +2,3% w stosunku do aukcji z 5 grudnia 2023 roku
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – maślanka w proszku. Cena dwóch produktów spadła, jednego się nie zmieniła – laktozy. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena masła – o +9,9% i sera Cheddar – o +6,9%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 27379 t, wobec 29559 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +0,2%, cena – 5578 USD/t;
- Masło – wzrost o +9,9%, cena – 5458 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +6,9%, cena – 4265 USD/t;
- Laktoza – 0,0%, cena – 796 USD/t;
- Ser Mozzarella – spadek o -1,1% cena 3960 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -1,3%, cena – 2620 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,9%, cena – 3207 USD/t;
Kolejna 347 aukcja GDT odbędzie się 2 stycznia 2024 roku.
(19.12.2023 za globaldairytrade.info)