Konferencje online są tańsze, szybsze, ale czy lepsze?

W ostatnim czasie obyło się kilka ważnych i wielce interesujących konferencji mleczarskich. W racji obowiązujących obostrzeń wszystkie odbyły się w formie on-line. Każdy uczestnik mógł brać udział siedząc we własnym domu przy własnym komputerze.

W dniach 17-18. lutego odbyła się 22. edycja Seminarium Techmilk, którego organizatorem jest Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. W tym roku Seminarium było organizowane w formie elektronicznej, jako webinarium. Odbyło się w dniach 17-18 lutego br. za pośrednictwem platformy internetowej Google Meet. Współorganizatorami było 16 firm pracujących dla branży mleczarskiej, które zaprezentowały swoje nowoczesne rozwiązania techniczne i technologiczne przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego. Uczestnicy omawiali swoje prezentacje.

Tydzień wcześniej Mlekpol podczas internetowej konferencji podsumował 40 lat działalności oraz bieżące wyniki i dalsze plany. – Mlekpol swoją działalność rozpoczął w trudnym okresie poprzedzającym tzw. transformację ustrojową. Wówczas nastąpił gwałtowny kryzys gospodarczy, który dotknął również branżę mleczarską. Musieliśmy dołożyć wszelkich starań, aby sprostać wymaganiom rynku, uzyskać jak najwyższą jakość surowca i zintensyfikować produkcję mleka i innych przetworów nabiałowych – mówił Edmund Borawski, Prezes Zarządu SM Mlekpol. Obok prezesa udział wzięli Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlowa SM Mlekpol oraz Zbigniew Groszyk, Wiceprezes Zarządu SM Mlekpol ds. Produkcji, który omówił postęp techniczny wdrażany jest we wszystkich zakładach z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii dostępnych na rynku.

Z kolei 22. stycznia br. konferencję online zorganizowała Polska Izba Mleka pt. „Ocena skutków strategii od Pola do Stołu dla sektora mleczarskiego”. Obok Edwarda Bajko, prezesa PIM i Agnieszki Maliszewskiej, dyrektor biura PIM, udział wziął m.in. Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prof. Andrzej Babuchowski oraz zaproszeni i współpracujący z Izbą eksperci. W czasie tej konferencji minister Puda zapowiedział nową ustawę o spółdzielczości. – Będę prosił całe środowisko o pomoc w tej sprawie – powiedział minister.

Z kolei prof. Babuchowski stwierdził, że takie kraje jak Niemcy czy Francja będą dążyć do ochrony swoich stad i swojej produkcji kosztem mleczarstwa np. polskiego. Dlatego Polska musi być od samego początku bardzo aktywna w opracowywaniu i uzgadnianiu strategii „Od Pola do Stołu” – przekonywał prof. Andrzej Babuchowski. Ogłoszona w maju 2020 roku strategia „Od Pola do Stołu” zmieni europejskie, w tym polskie rolnictwo. Nadchodzące zmiany nie ominą także kluczowego sektora, jakim jest mleczarstwo. Polska Izba Mleka opracowała dokładny raport na temat tych zmian i ich przewidywanych skutków dla mlecznego sektora.

Na powyższych przykładach widać, jak ważna i różnorodna zarazem tematyka jest poruszana na branżowych konferencjach organizowanych w internecie. Z jednej strony jest to bardzo wygodna forma w stosunku do konferencji stacjonarnych organizowanych w hotelach czy restauracjach. Pozwala zmniejszyć znacznie ich koszt, gdyż nie trzeba wynajmować lokalu, zapewnić kawy i ciastek, a uczestnicy nie wydają pieniędzy i nie tracą czasu na podróż. Z drugiej jednak strony nie ma rozmów kuluarowych, które są bezcenne w biznesie. W czasie spotkań online nie da się zbudować trwałych relacji, nie można komuś poświęcić czasu i uwagi. Co jest najważniejszą cechą Seminarium Techmilk? Wcale nie prezentacje, te można zamówić do zakładu i firma przyjedzie i odpowie na wszelkie pytania. Prawdziwą istotą Techmilku jest spotkanie twarzą w twarz. Tylko tak można się naprawdę poznać, zrozumieć i wzbudzić zaufanie. Tego nie da najlepsza aplikacja spotkaniowa online.

 


Współpraca