Konsolidacja branży spożywczej. "Teraz bardzo ciężko rozmawia się o wycenach"

11.05.2023 -

Każdy kryzys to pewna okazja do fuzji i przejęć. Firmy, które wpadły w kłopoty bardzo często potrzebują pomocy w formie przejęcia, aby uratować biznes, który ma do zaoferowania coś ciekawego - mówi nam Łukasz Targoszyński, partner w Kancelarii Baker McKenzie.

Kryzys wypływa na biznesy wielopoziomowo

Zwraca uwagę, że od wybuchu wojny na Ukrainie mamy do czynienia z galopującą inflacją i wysokimi cenami energii. Pamiętajmy, iż mówimy o branży produkcyjnej, gdzie te ceny energii mają ogromne przełożenie na biznes i energia jest wykorzystywana w bardzo dużych ilościach.

Mówimy też o biznesie, który często nie jest wysoko marżowy, stąd duże wahania cen energii przekładają się na rentowność całych firm, nawet do tego stopnia, że z rentownego biznesu zacznie przynosić straty - mówi Łukasz Targoszyński.

Te wszystkie czynniki mają wpływ na aktywność transakcyjną. Jest to moment, gdy bardzo ciężko rozmawia się o wycenach różnych biznesów.

Kryzys okazją do przejęć

Z drugiej strony każdy kryzys to pewna okazja do fuzji i przejęć. Firmy, które wpadły w kłopoty bardzo często potrzebują pomocy w formie przejęcia, aby uratować biznes, który ma do zaoferowania coś ciekawego – dobra markę, czy interesujący produkt. Szkoda, aby takie biznesy zniknęły z mapy spożywczej kraju czy nawet regionu.

Zwraca uwagę, że temat przejęć w branży spożywczej należy podzielić na przejęcia przez graczy branżowych, dla których konsolidacja jest bardzo atrakcyjna i nadal postępuje z różnym tempem w zależności od branży, a z drugiej strony mamy tez aktywność funduszy kapitałowych, dla których branża spożywcza nie jest często branżą pierwszego wyboru, gdyż nie przynosi spektakularnych zysków.

Branża spożywcza jest stabilna, ale fundusze najczęściej oczekują większych zwrotów niż jest w stanie branża spożywcza zaoferować. Nie mniej mamy na polskim rynku kilka funduszy, które specjalizują się w branży spożywczej.

Konsolidacja jest nieunikniona, o czym mówimy od lat, i z czasem będzie postępowała coraz bardziej - dodaje Targoszyński.

(11.05.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca